»Želim si biti velemojstrica.«


10.10.2017

Šahistka in kranjska gimnazijka Zala Urh je na mladinskem svetovnem šahovskem prvenstvu osvojila sedmo mesto.

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 1. a

 

Letošnja prvošolka Zala Urh je že v septembru zamudila kar dobra dva tedna pouka, a z dobrim razlogom. Bila je na mladinskem svetovnem šahovskem tekmovanju v Urugvaju, kjer je Slovenijo zastopala v kategoriji deklice pod šestnajst let in osvojila vrhunsko sedmo mesto. Kljub trdemu delu v šoli, da nadoknadi zamujeno in doma, kjer se že pripravlja na naslednje tekmovanje, pa nam je posvetila nekaj svojega časa.

1. Koliko časa že igraš šah?

Šah igram že od prvega razreda, ko sem začela hoditi na krožek v osnovni šoli. Tam me je za nadaljnje igranje navdušil Vid Gazvoda, vodja krožka in predsednik kluba Stari Mayr.

2. Kaj so po tvojem prednosti in kaj slabosti pri igranju šaha?

Prednost igranja šaha so razvijanje logičnega razmišljanja, predstavlja pa tudi nek izziv in odgovornost. Edina slaba stran vsega je pomanjkanje časa. Sčasoma se navadiš tudi tega, kar pomeni, da te resno treniranje šaha nauči tudi, kako organizirati čas.

3. Kako redno igranje oziroma treniranje šaha vpliva na tvoje dejavnosti in prosti čas?

Šah mi dnevno vzame ogromno časa že zaradi samih treningov, seveda pa se moram poleg šaha ukvarjati tudi z drugimi športi, saj za šah potrebujem veliko kondicije. Tako na primer hodim v hribe, kolesarim in igram namizni tenis. Šah pa mi razvija in spodbuja tudi logično razmišljanje. To pomeni, da mi šola ne povzroča prevelikih težav zaradi izostanka od pouka, prav tako pa me spodbujajo in mi pomagajo vsi sošolci in sošolke, zaradi česar je vse skupaj lažje.

4. Na katere dosežke si najponosnejša in kako te le-ti zaznamujejo?

Z vsakega tekmovanja sem vedno odnesla nekaj, pa naj bo to medalja ali pa dodatna izkušnja, kako igrati. Med največje uspehe štejem 5 medalj z evropskih prvenstev: bronasta medalja z evropskega posamičnega pospešenega prvenstva, Banja Vručica; bronasta medalja z evropskega posamičnega hitropoteznega prvenstva, Banja Vručica; bronasta medalja z evropskega ekipnega pospešenega prvenstva, Novi Sad; bronasta medalja z evropskega posamičnega pospešenega prvenstva in srebrna medalja z evropskega ekipnega standardnega prvenstva. Prav tako sem vesela, da napredujem v svetovnem merilu šahovskega sveta: leta 2014 sem v Južnoafriški republiki osvojila 24. mesto, lansko leto v Rusiji 13. mesto, letos pa sem v Urugvaju dosegla 7. mesto.

5. Kaj je tvoj cilj, kaj želiš z igranjem šaha doseči?

Vsak šahist si nekoč želi postati velemojster oziroma velemojstrica. To je v šahu najvišja titula oziroma stopnja, ki jo lahko dosežeš. Tudi jaz si želim nekoč postati svetovna prvakinja, seveda me pa pred tem čaka še veliko dela.

6. Kaj te čaka zdaj, ko si za letos končala s svetovnim prvenstvom?

Moji načrti tekmovanj načeloma potekajo od državnega prvenstva v februarju do svetovnega v septembru. Ko ni tekmovanj, se doma pripravljam, kot vsa leta do zdaj, z očijem. Velikokrat pa grem tudi na trening k specializiranemu novemu trenerju, Juretu Zorku. Konec oktobra pa me čaka še eno svetovno prvenstvo, in sicer v pospešenem in hitropoteznem šahu.

Čestitamo, Zala, in hvala za tvoj čas.   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
junij julij avgust
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se