»Znanost nikoli nima dokončno prav. Z rešitvijo problema se vedno pojavi deset novih možnosti.«


29.09.2018

Nekdanja dijaka Gimnazije Kranj predstavila svoj poklic in možnosti, ki se ponujajo dijakom, ko zaključijo gimnazijo.

 

avtorji: Aiden Jurij Franko iz 3. h, Viktorija Čuk iz 4. f in Lovrenc Cvijič iz 2. a

fotograf: Lovrenc Cvijič iz 2. a

 

V okviru Evropske noči raziskovalcev sta predstavila delo raziskovalca dr. Sergeja Slapničar z Ekonomske fakultete in dr. Iztok Turel z ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

V sredo, 26. 9. 2018, je bilo na gimnaziji predavanje o programu ekonomske fakultete, ki je letos uvrščen v svetovni vrh tovrstnega izobraževanja. Visoko mesto je ljubljanski ustanovi podelila prestižna ameriška revija Financial Times. Predavanje je vodila koordinatorka podiplomskega programa računovodstva in revizije in izredna profesorica na Ekonomski fakulteti dr. Sergeja Slapničar. Beseda je tekla o možnostih, ki jih fakulteta ponuja tako doma kot v tujini. Ustanova ima namreč odlične povezave s tujimi univerzami, ki preko izmenjav omogočajo študij v Angliji, Nemčiji, Franciji, Avstraliji ter v Združenih državah Amerike ...
Predavateljica je posebej izpostavila program z dvanajstimi poslovnimi smermi, ki vključujejo dodiplomski in podiplomski študij, prav tako pa poudarila pomen ekonomije v vsakdanjem življenju. Pogovarjali smo se o ekonomskih odločitvah in kdaj so le-te zanesljive oz. kdaj negotove. Odigrali smo ekonomski kviz ter spoznali veliko novega o delovanju človeških možganov, ob koncu predavanja pa poudarili bistvo ekonomije, ki ni v polnjenju naših denarnic, temveč v izbiranju pravih odločitev v življenju (te morajo biti, seveda, matematično podkrepljene).

V torek, 25. 9. 2018, smo na Gimnaziji Kranj gostili prof. dr. Iztoka Turela s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Profesor je svoja srednješolska leta preživel prav v klopeh naše gimnazije, danes pa deluje na področju anorganske kemije in predava na nekaterih ljubljanskih fakultetah. Na zelo zanimiv način nam je predstavil področja raziskovalnega zanimanja (bioanorganska kemija, interakcije kovinskih ionov z biološko aktivnimi snovmi, interakcije kovinskih kompleksov z DNA in drugimi makromolekulami, rutenijeva kemija, elektroporacija kovinaskih spojin, kataliza, fotofizikalne lastnosti kovinskih kompleksov), razkril nekaj zanimivosti s področja kemije in farmacije ter nam na kratko predstavil Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo. Z veseljem je odgovoril na vprašanja dijakov, predavanje pa zaključil z mislijo Georgea Bernarda Shawa: »Znanost nikoli nima dokončno prav. Z rešitvijo problema se vedno pojavi deset novih možnosti.«   
         
   

Uporabne povezave

2019 2020 2021
julij avgust september
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se