Dereze, gojzarji, ruzak … Gremo!

26. marec 2023 / Avtor: Avtorici: Ana Račič in Zarja Ošljak iz 1. b; Fotografije: Katarina Škufca, prof., Manca Konjar in Malka Mišmaš iz 1. g ter Zarja Ošljak iz 1. b

Zimsko Komno ponovno zavzeli mepijevci

Dereze, gojzarji, ruzak … Gremo!

Čakala sta nas dva sončna dneva lazenja po snegu, prepotenih majic, novega znanja in nasmejanih obrazov. V petek po pouku smo polni pričakovanja in željni novih izkušenj napolnili avtobus, ki nas je odpeljal do vznožja Komne, na katero smo se odpravljali. Vzpona smo se lotili pri koči pri slapu Savica in začeli z naporno hojo v hrib. Ovinkom kar ni in ni bilo konca, a z vsakim smo bili bližje težko pričakovanemu vrhu, ki smo ga po dveh urah in pol grizenja kolen tudi osvojili.
Po prihodu smo se razvrstili po sobah in se razveselili večerje, makaronov z bolonjsko omako in okusnega zavitka za sladico. Obroku je sledilo predavanje izkušenih alpinistov, Marije in Andreja Štremflja. Predstavila sta nam svojo življenjsko pot preko najvišjih vrhov sveta. Po predavanju smo utrujeni zlezli v postelje. Naslednje jutro takoj po zajtrku so sledile delavnice, na katerih smo delali in se (na)učili najrazličnejših spretnosti: učili smo se uporabe žolne ter iskanja pogrešanih v snegu, ustavljanja s cepinom, zgradili smo igluje ter se učili prve pomoči in urili svojo orientacijo. Zanimivemu in pestremu programu je sledilo pravo planinsko kosilo, ričet s klobaso, po katerem so se nam prilegle še gratinirane palačinke.
Polni novih izkušenj smo se vrnili v dolino, kjer nas je že čakal avtobus in nas polne novih spoznanj odpeljal proti Kranju.

nazaj na Novice