Nepozabna izmenjava v pobratenem mestu La Ciotat

06. julij 2024 / Avtor: Eva Subotić iz 2. g/Fotografije: Matjaž Pavlič, prof.

Kranj in La Ciotat z najstarejšim pobratenjem iz leta 1958

Nepozabna izmenjava v pobratenem mestu La Ciotat

V četrtek, 20. 6. 2024, smo se kranjski gimnazijci skupaj z dijaki Gimnazije Franceta Prešerna odpravili v pobrateno mesto La Ciotat. V hotel smo prišli precej pozno in nismo imeli pretirano veliko časa za druženje, saj so nas že naslednje jutro čakale razne aktivnosti. Kranjske gimnazijce je spremljal profesor Matjaž Pavlič.
V petek, 21. 6. 2024, smo obiskali mestno hišo, si ogledali središče mesta in pristanišče. Izvedeli smo, da v La Ciotatu stoji najstarejši delujoči kino. Ta del Francije je znan tudi po petanki – moštveni športni igri, ki je precej podobna balinanju. Po ogledu mesta smo se udeležili piknika ob morju, kjer smo prejeli topel obrok. Sledil je zaslužen počitek in odpravili smo se na plažo, kjer smo se lahko kopali in sončili. Zvečer smo se odpravili v center mesta, kjer se je odvijal glasbeni festival. Na vsakem koraku je bilo slišati drugačno glasbo, saj so bili odri postavljeni na razdalji 20 metrov. S profesorjema smo se dogovorili za uro odhoda proti hotelu, kjer smo se še malo podružili, nato pa smo se odpravili spat.
V soboto so bile organizirane različne športne tekme, kot so prijateljska tekma v košarki z domačo ekipo La Ciotata, štafeta, petanka, odbojka na mivki … Vse kranjske ekipe so se odrezale odlično, kar so potrdile tudi medalje, ki smo jih popoldne prejeli na srečanju v mestni vili. Slednjega smo se udeležili predstavniki vseh šol ter organizatorji dogodka. Imeli smo priložnost spoznavati dijake in dijakinje iz ostalih držav in sklepati nova prijateljstva. Po končanem srečanju smo odšli do hotela in se spočili za nov dan.
Nedelja nam je prinesla sončno vreme, kar nam je omogočilo vožnjo s kajaki. Najprej smo se naučili nekaj osnovnih stvari, ki so potrebne za varno vožnjo, potem pa smo v parih sedli v kajake in začeli pot vzdolž obale. Vmes smo imeli tudi dirko, v kateri je zmagal eden izmed kranjskih parov. Po končani aktivnosti smo se odpravili v hotel, kjer smo imeli večerjo in se nato pripravili za odhod v mesto. Tam se je odvijal dan olimpizma in možno je bilo začutiti prijetno atmosfero.
Odhod v La Ciotat je nedvomno nepozabna izkušnja, ki bi jo vsi spet ponovili. Zelo smo bili zadovoljni s celotnim programom, aktivnostmi, nastanitvijo ter z dogodki, ki smo se jih udeležili. Dobre družbe zagotovo ni manjkalo, zato smo prav zares uživali v vsakem trenutku. Navdušeni smo bili tudi nad samim mestom La Ciotat. Kljub temu da so ti trije dnevi minili zelo hitro, smo hvaležni, da smo lahko bili del tega. Zahvala gre tudi šoferjema, Edinu in Branetu, saj sta nas mirno in varno pripeljala na cilj.

nazaj na Novice