Tabori in strokovne ekskurzije

Naravoslovno-raziskovalni tabor v Prekmurju

Od leta 2002 naprej za dijake 2. letnikov organiziramo naravoslovno-raziskovalni tabor v Prekmurju. Ker je Prekmurje za obisk na rednih ekskurzijah preveč oddaljeno, smo se odločili, da ga obiščemo na petdnevnem taboru, kjer dijaki šotorijo v vasi Stanjevci.  Na taboru spoznavamo naravne in kulturne značilnosti Prekmurja (Bukovniško jezero, grad Grad, mrtvice Mure, Plečnikova cerkev v Bogojini), obenem pa poteka obilo aktivnosti, kjer se razredi res lahko povežejo, v še trdnejšo, celoto.

Prvi dan tabora je namenjen postavljanju šotorov in športnih igrišč ter popoldanskim igram brez meja. Drugi dan si dopoldne ogledamo Bukovniško jezero in se preizkusimo v pustolovskem parku, popoldne pa so na sporedu športni turnirji (badminton, nogomet in odbojka). Tretji dan se udeležimo aktivnosti, ki jih za nas pripravi Slovenska vojska (orientacija, prva pomoč, streljanje z zračno puško, delavnica preživetja), v taboru pa poteka biološka delavnica. Popoldne je namenjeno zaključek športnih turnirjev. Četrti dan je na urniku celodnevno kopanje v Moravskih toplicah. Vsak večer sta dva razreda zadolžena za postavljanje ognja in za organizacijo zabavnega programa. Peti dan dijaki pospravijo šotore in tabor ter se odpeljejo domov.

Maturantska ekskurzija

 Na gimnaziji Kranj še več kot 50 let organiziramo maturantsko ekskurzije. Izvajamo jo pred začetkom 4.letnika, torej konec avgusta. Zadnjih 10 let je naša ekskurzija usmerjena na Balkan. Obiščemo Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Črno Goro. Ekskurzija traja 8 dni in je sestavljena iz izobraževalnega in sprostitvenega dela. Spoznamo tri zelo različne države, tri različne vere, različne kulture, ki pa so zgodovinsko tesno povezane in bile nemalokrat zapletene v krvave spopade. Sprostitveni del ekskurzije poteka večinoma ob jadranski obali, saj je v okviru ekskurzije štirikrat predvideno tudi kopanje v morju in enkrat v reki Tari. Obiščemo tudi tri naravne parke (Plitvice , Durmitor, Kornati). Sama ekskurzija poteka po naslednji trasi:

Kranj - Plitvička jezera – Jajce – Sarajevo – Mostar – Dubrovnik – Trebinje - Boka Kotorska – Lovčen – Cetinje – Žabljak – Podgorica – Budva – Hercegnovi - Biograd na Moru - Kornati - Kranj

Ekskurzijo organiziramo v sodelovanju z agencijo JEREB.