Informativni dan programa mednarodna matura

IB World School

Program mednarodna matura je namenjen ambicioznim dijakom, ki se veselite novega intelektualnega izziva. Ena najdragocenejših odlik dijaka mednarodne mature je kritično razmišljanje. Program sledi najsodobnejšim odkritjem v znanosti in humanistiki, snov pa podaja poglobljeno in z vso potrebno širino.

Brošura mednarodne mature

Informativni dan

Petek, 16. 2. 2024, 13.00–14.30
VEČNAMENSKI PROSTOR

13.00–13.15: predstavitev mednarodne mature
koordinatorica mednarodne mature Nataša Kne

13.15–14.00: dijaki predstavijo predmete

 • Slovenščina – Bernarda Lenaršič, prof., Mihael Šorli, prof.
 • Matematika – Barbara Kušar, prof., Rok Škufca, prof. in Luka Grahelj, prof.
 • Angleščina – Biba Kodek, prof.
 • Nemščina – Peter Zupan, prof.
 • Kemija – dr. Rok Rudež
 • Fizika – mag. Oliver Ogris, Barbara Hudovernik, prof.
 • Biologija – dr. Petra Košir, Katarina Rogelj, prof.
 • Zgodovina – Mojca Zelič, prof.
 • Psihologija – Sarah Petek, prof.
 • Filozofija – Nataša Kne, prof.
 • Antropologija – Marko Bukovšek, prof.
 • TOK – Tilen Avguštin, prof.
 • CAS – Nataša Kne, prof.

14.00–14.30

 • Razgovor s koordinatorico
 • Razgovor s profesorji
 • Razgovor z dijaki

Sobota, 17. 2. 2024, 11.00–12.00
UČILNICA 2

11.00–11.15: predstavitev mednarodne mature
koordinatorica mednarodne mature Nataša Kne

11.15–12.00: razgovor s profesorji in dijaki


Način učenja in prijateljstva za vedno
Živa Rozina iz 4. h

Lahko sem izbral naravoslovne predmete
Maj Soklič iz 4. h

Živa Rozina iz 4. h
Na mednarodno maturo sem se vpisala, da bi lahko dobila globlji vpogled v predmete, ki me resnično zanimajo. S poukom v angleščini in spoznavanjem predmetov skozi bolj mednarodni vidik se mi je močno razširilo obzorje, hkrati pa možnosti za nadaljnji študij. Všeč mi je pristop k predmetom na programu. Moj najljubši predmet, ki ga imam namen študirati je psihologija. Pouk pri psihologiji temelji na raziskavah in na podlagi teh gradi teorije. Takšen način učenja, ki temelji na razumevanju, zagotovo olajša prestop na fakultete. Pomembno pa mi je tudi, da sem na  mednarodni maturi navezala prijateljstva, za katera verjamem, da bodo trajala še dolgo.

Maj Soklič iz 4. h
Za program mednarodne mature sem se odločil, saj mi ponuja obširno pripravo na maturitetne predmete, saj so te del predmetnika že v 3. in nato tudi v 4. letniku. Ker sem naravoslovec, sem že v tretjem letniku lahko izbral naravoslovne predmete na višjem nivoju, kar mi bo omogočilo boljšo podlago za študij v naravoslovni smeri. Prav tako je program mednarodne mature priznan drugod po svetu in mi s tem omogoča možnost študija v tujini.

 

Z leti se bom le še bolj zavedala
Izabela Letonja
diamantna maturantka mednarodne mature 2023
študentka Pravne fakultete v Ljubljani

Od odločitev, ki sem jih do zdaj sprejela v življenju, se mi zdi, da sta bili izbor Gimnazije Kranj po koncu osnovne šole in pa vpis na mednarodno maturo v tretjem letniku zagotovo eni boljših. Seveda je bila pri tem ključna podlaga, ki sem jo pridobila z izobrazbo na obeh programih – a prav enako pomembno se mi zdi poudariti pomen okolja, ki ga gimnaziji uspe ustvariti, in pa izkušenj ter poznanstev, ki sem jih pridobila v času šolanja na njej, za katere ne dvomim, da mi bodo sledila skozi vse življenje. Če mi je splošna smer v prvih dveh letih dala čas, da se najdem tako v šolskem okolju kot v osebnem življenju, sta mi zadnji dve leti na programu mednarodne mature dali izkušnjo dela in učenja v tujem jeziku, osredotočeno na predmete, ki so me res zanimali. Zdaj, ko študiram na Pravni fakulteti v Ljubljani, šele retrospektivno vidim, kaj vse sem pridobila v zadnjih štirih letih in kaj vse mi koristi zdaj. Vsak vpis seveda prinese spremembo, na katero se je predvsem na začetku težko privaditi – a dejansko drži tisto, kar so mi v prvem letniku govorili skoraj vsi, in sicer, da gimnazijska leta minejo, preden se imaš tega sploh priložnost zavedati. Lahko pa od njih res ogromno odneseš; in zdi se mi, da se bom tega z leti le še vedno bolj zavedala.