10 zlatih maturantov na mednarodni maturi na Gimnaziji Kranj, Izabela Letonja diamantna maturantka

06. september 2023 / Avtor: Nataša Kne, prof.

Podelitvi diplom mednarodne mature so se pridružili še nova zlata maturanta splošne mature in nagrajenci olimpijad iz znanja

10 zlatih maturantov na mednarodni maturi na Gimnaziji Kranj, Izabela Letonja diamantna maturantka

Maturanti 12. generacije mednarodne mature so originalne diplome prejeli na slovesnosti v torek, 5. septembra 2023. Ravnatelj mag. Aljoša Brlogar je v nagovoru maturantom poudaril, da so zaključili pomembno stopnjo svojega izobraževanja, in jim zaželel vse dobro na njihovi nadaljnji izobraževalni in življenjski poti. Predsednica 4. h Kaja Dolenc je bila zaradi bolezni odsotna, v njenem imenu je Izabela Letonja nagovorila navzoče: »Spoštovani maturantje, profesorji in vsi ostali prisotni. Lep pozdrav. Naša gimnazijska pot se na tej točki zaključuje. Vsak od nas je pred nekaj leti prvič stopil čez prag izbrane gimnazije, ne vedoč, kam ga bo vodila pot. Želja po znanju in sama mladostniška radovednost pa sta nas popeljali tudi do začetka programa mednarodne mature. Ti dve leti sta ustvarili več kot le to, med seboj smo zgradili močne prijateljske vezi ter se v družbi sošolcev in vrstnikov izoblikovali v posameznika, ki je danes tu. Dragi sošolci, rada bi se zahvalila prav vsakemu od vas, saj smo skozi pretekli dve leti skupaj prešli mnoge ovire, se nasmejali, potočili tudi kako solzo in ne nazadnje ustvarili nepozabne spomine. Z medsebojno spodbudo in pomočjo pa smo drug drugega popeljali prav do tega trenutka. Vsem vam maturantom želim na tej točki iskreno čestitati za izjemen uspeh. Ta pa seveda ne bi bil mogoč brez naših profesorjev. Profesorji ste nas vodili skozi zadnji dve leti, nam svetovali, kako se lotevati izzivov, in nas usmerjali proti uspehu. Kljub naši morebitni malomarnosti pri upoštevanju rokov ste še vedno zaupali v nas in verjeli, da bomo zmogli. V imenu celotnega razreda se vam torej zahvaljujem za vse prijazne in spodbudne besede pri oddaji projektov ter sami maturi in pa za vašo podporo vse do konca. Še enkrat najlepša hvala vsem za prekrasni dve leti, na vaši nadaljnji poti pa vam želim veliko uspeha in veselja.« Podelitev so v čast maturantom pripravili dijaki iz 4. h in 3. h.

V svetovnem merilu je mednarodno maturo uspešno opravilo več kot 170.000 dijakov, na Gimnaziji Kranj pa dvanajstič v zgodovini naše šole 22 dijakov. Svetovno povprečje na mednarodni maturi je približno 30 točk, naše pa visokih 39,64 točke. V svetovnem merilu maturo vsako leto uspešno opravi približno 80 % dijakov, na Gimnaziji Kranj pa je uspešnost 100 %. Maja 2023 je mednarodno maturo na Gimnaziji Kranj z odliko opravilo 10 dijakov, med njimi je Izabela Letonja  diamantna maturantka. Zlati maturanti na mednarodni maturi so: Žan Ambrožič, Neža Babič, Vito Grilc, Olivija Kukovica, Jan Košir, Izabela Letonja, Lovro Lotrič, Pika Pauletić, Alja Šlenc, Lara Škulj. Na prireditvi smo dijakom podelili priznanja. Vsi dijaki mednarodne mature so prejeli pohvalo za odličen uspeh v 4. letniku, med njimi je 12 dijakov zaključilo 4. letnik s samimi peticami. Vito Grilc je prejel plaketo za odličen uspeh s samimi peticami v spričevalu vsa štiri leta šolanja na Gimnaziji Kranj. Izabela Letonja je prejela plaketo za odličen uspeh s samimi peticami v spričevalu vsa štiri leta šolanja na Gimnaziji Kranj. Tudi Alja Šlenc je prejela plaketo za odličen uspeh s samimi peticami v spričevalu vsa štiri leta šolanja na Gimnaziji Kranj.
Po ugovoru na ocene sta zlata maturanta na splošni maturi postala Aljaž Petek in Miha Sajovic, ki sta prejela plaketo. Skupno število zlatih maturantov na splošni maturi je 12.
Med počitnicami so se na olimpijadah iz znanja odlično odrezali še nekateri naši dijaki. Veliko plaketo je prejel Žan Ambrožič  za osvojeno bronasto medaljo na svetovni fizikalni olimpijadi (IPHO 9.–17. 7. 2023 v Tokiu na Japonskem) in srebrno medaljo na olimpijadi iz astronomije in astrofizike (19. 8. 2023 Katowice na Poljskem). Veliko plaketo je prejel Benjamin Gašperin za osvojeno srebrno medaljo na olimpijadi iz ekonomije (finančne matematike). Veliko plaketo je prejela Lara Livaković Kočevar. Lara je bila članica slovenske nacionalne debatne ekipe, ki je med počitnicami v Hanoju v Vietnamu na 34. svetovnem debatnem prvenstvu World School Debating Championship 2023 osvojila štiri zmage in naziv druge najboljše ekipe v kategoriji angleščina kot tuji jezik.

nazaj na Novice