23. november je dan rodoljuba Rudolfa Maistra in državni praznik

28. november 2023 / Avtor: Meta Gašperlin iz 3. h

Maistru, ki je bil dijak Gimnazije Kranj od 1885 do 1890, se poklonimo tudi kranjski gimnazijci

23. november je dan rodoljuba Rudolfa Maistra in državni praznik

V četrtek, 23. 11. 2023, na dan Rudolfa Maistra, smo se občani Mestne občine Kranj in dijaki Gimnazije Kranj zbrali pred spomenikom generalu Rudolfu Maistru v Kranju. Na Maistrovem trgu sta pod doprsni kip velikega Slovenca venec položila podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in podpredsednik Društva generala Rudolfa Maistra dr. Iztok Purič. Najprej smo prisluhnili govoroma podžupana in g. Romana Nahtigala, predsednika Društva general Rudolf Maister. Sledil je kratek kulturni program, ki so ga pripravili naši dijaki pod mentorstvom profesorjev Ane Žunič in Erika Šmida, povezovala pa ga je Lara Jelić. Martin Černe je recitiral Maistrovo pesem Naprej, Nika Kejžar pa Maistrovo pesem Mati. Nastopil je tudi trio flavt v zasedbi Rebeka Pavlin, Špela Šimnic in Marcela Oblak, dekleta so zaigrala skladbo Barta Bakkerja Buenos Dias Muchachas. Za konec smo prisluhnili Privškovi priredbi Robežnikove skladbe Orion, ki sta jo zaigrala Jaša Luštrik na kitari in Jure Osterman na evfoniju.
General Rudolf Maister je bil slovenski borec, pesnik in slikar samouk. Rodil se je 29. marca 1874 v Kamniku v takratni Avstro-Ogrski. Najprej je odraščal pri starših, po očetovi smrti pa pri stricu. Šolal se je tudi na Gimnaziji kranj, in sicer od leta 1885 do 1890. Izšolal se je za vojaka. 30. oktobra 1918, k se je prva svetovna vojna bližala koncu, je bil Maribor z okolico razglašen za del nemške Avstrije in takoj naslednji dan je Maister javno izrazil nestrinjanje s tem odlokom. Še isti dan je Maribor prešel pod Maistrovo vojaško oblast. Po tem podvigu mu je Narodni svet nadel naziv general. 23. novembra 1918 je vojska pod Maistrovim poveljem razorožila zeleno gardo in zasedene kraje priključila nazaj k slovenskemu ozemlju. Celotno dogajanje ni terjalo niti ene same smrtne žrtve. Želja po tem, da bi Maribor ostal del takrat nastajajočega jugoslovanskega ozemlja, je združila celoten narod in Maister je bil deležen velike podpore ljudstva. Umrl je 26. julija 1934.
Od leta 2005 23. novembra praznujemo državni praznik v Maistrovo čast, saj je Maister s svojim vojaškim podvigom na ta dan leta 1918 brez smrtnih žrtev Sloveniji vrnil večji del Štajerske in Koroške. V Kranju pa ga ohranjamo še v prav posebno dobrem spominu, saj je tu v otroštvu prebival, obiskoval ljudsko šolo in gimnazijo, junija leta 1919 pa odigral ključno vlogo v pogajanjih med jugoslovansko in nemško-avstrijsko delegacijo. Pomembno je, da se zavedamo, kakšna redkost je, da se neko ozemlje osvoji brez smrtnih žrtev na obeh straneh in lahko smo ponosni na to, da pripadamo istemu narodu kot Rudolf Maister.

nazaj na Novice