230 Gregorčkov za tiste, ki nam pomenijo veliko

10. marec 2023 / Avtor: Nika Kobal iz 3. h

Kranjski gimnazijci že tradicionalno za Gregorjevo pišejo pisma in poklanjajo cvetje

230 Gregorčkov za tiste, ki nam pomenijo veliko

Gregorjevo ali god sv. Gregorja se praznuje vsako leto 12. marca. V namen pozdrava bližajoči se pomladi v mnogih krajih po Sloveniji spuščamo v potoke lučke na lesenih podestih ali lesenih ladjicah. Poleg bližnjega začetka pomladi pa gregorjevo po ljudskem izročilu predstavlja tudi čas ženitve ptičev in v povezavi s tem izročilom si na Gimnaziji Kranj dijaki vsako leto izmenjujemo t. i. »Gregorjeva pisma«. Kljub temu da naj bi bilo gregorjevo tudi praznik zaljubljencev, pisma napišemo tudi prijateljem, sošolcem in praktično komur koli na gimnaziji. Gre za dan ljubezni, za čustvo, ki smo ga želeli med dijaki čim bolj razširiti, in tako povezati našo skupnost. S tem namenom smo dijakom naše gimnazije omogočili, da svojim sošolcem, prijateljem, simpatijam in tudi profesorjem napišejo pismo oziroma podarijo vrtnico in jim tako polepšajo dan. Ves teden (6.–9. marca 2023) smo v posebni škatli zbirala pisma, ki smo jih potem v petek, 10. 3. 2023, razdelili dijakom po šoli, naročila za vrtnice pa smo pobirali osebno. Tudi letos se je veliko dijakov potrudilo, napisali so 230 pisem. Vrtnice so bile prav tako priljubljena oblika darila, v veliki meri so jih dekleta podarila svojim prijateljicam. V šoli smo nekaj svojih vrstnikov vprašali, zakaj so se odločili napisati pismo oziroma podariti rožico in kaj jim pomeni gregorjevo.

Gregorček 1: Gregorčki na naši šoli mi pomenijo lepo tradicijo, v katero se vključujem že od začetka svojega šolanja na gimnaziji. Zdi se mi, da bodo moje prijateljice ob prejemu vrtnice res vesele, kar mi pomeni zelo veliko.

Gregorček 2: Pismo sem se odločil napisati svojemu dekletu, saj se bliža najina obletnica in sem ji hotel polepšati dan s tem presenečenjem.

Gregorček 3: Po objavah sem slišala, da potekajo Gregorčki. Ideja mi je bila zelo všeč, zato sem se odločila, da svojim sošolkam napišem kratka pisma, da jim pokažem, da mi pomenijo zelo veliko. Gregorjevo mi predstavlja dan, ko lahko pokažem svojim bližnjim še toliko bolj, da jih imam rada.

Tudi nam pomeni gregorjevo veliko. To je priložnost, da lahko vsem osebam, ki so nam pri srcu, na malo drugačen način pokažemo, koliko nam pomenijo in kako zelo jih cenimo. Vsak izmed nas je napisal pismo svojim najbližjim prijateljem in jim ga izročil. Tako smo tudi osebno lahko prispevali k širjenju ljubezni in radosti med dijaki. Projekt se je na šoli zelo dobro obnesel in uspeli smo vključiti zelo veliko dijakov. Ob deljenju vrtnic in pisem smo prejemali nasmehe dijakov in veseli smo, da smo lahko svojim sovrstnikom polepšali petek.

nazaj na Novice