57 mepijevcev in 12 mentorjev se je odpravilo na Komno

16. marec 2022 / Avtor: Andraž Korenjak iz 1. c / Fotografije: Luka Snedic

Med drugim so imeli tečaj prve pomoči, učenje sondiranja, orientacije, iskanja ponesrečencev in kako uporabljati cepin in dereze.

57 mepijevcev in 12 mentorjev se je odpravilo na Komno

V petek, 4. 3. 2022, smo se mepijevci odpravili na Komno, kjer se že tradicionalno v pravih zimskih razmerah urimo za odpravo, nabiramo kondicijo in veščine, potrebne za gibanje v snežnih razmerah, seveda pa se tudi spoznavamo in zabavamo.

Iz Kranja smo se odpravili ob 13.30 in po približno uri vožnje zagrizli v serpentine, speljane od Slapa Savice. Kmalu smo si zaradi snega in ledu morali nadeti dereze. Karavano je vodila neuničljiva prof. Patricija Veldin, kot zadnji pa je tiste z manj kondicije motiviral prof. Matjaž Pertot. Po približno dveh urah in pol pešačenja skozi zasneženi gozd in nekaj postankih smo končno zagledali kočo. Razporedili smo se po spalnih prostorih; nekaj mepijevcev je spalo v koči, ostali pa smo noč preživeli v depandansi na skupnih ležiščih. Večerji je sledilo zelo zanimivo predavanje prof. Marije Štremfelj in drugih mentorjev, ki so leta 2018 spremljali odpravo v Nepal. Večer smo potegnili s kartanjem in drugimi družabnimi igrami.

Drugi dan se je začel s krepčilnim zajtrkom, nato smo se razdeljeni v skupine udeležili različnih delavnic. Pri prof. Matjažu Pertotu smo se naučili zakuriti ogenj s pomočjo kresila, desk, vate in pepela. Prof. Patricija Veldin in prof. Rok Škufca sta imela tečaj prve pomoči, na katerem smo se naučili oživljanja in pomoči nezavestnemu človeku. Pri prof. Urši Petrič, prof. Ivanki Zupan in prof. Barbari Hudovernik smo imeli delavnico orientacije s pomočjo izračunavanja azimuta. Posebej všeč nam je bil končni cilj, zaklad v obliki bonbonov. Prof. Marija Štremfelj nas je učila, kako s pomočjo žolne, tj. naprave, ki oddaja ali išče signal, natančno določiti, kje se nahaja ponesrečenec, ki ga je zasul plaz. Pri prof. Katarini Škufca smo se učili sondiranja. To je način iskanja zakopanih v snegu s pomočjo sond. Gost Andrej Štremfelj nas je naučil uporabljati dereze in cepin, ki je zelo uporaben, če se želimo ustaviti med drsenjem po zasneženem pobočju. Nazadnje smo zgradili še svoj iglu, v katerega smo se uspeli spraviti kar trije.

Po zasluženem kosilu smo začeli sestop s Komne, a ne pred skupinskim fotografiranjem. Nato se nas je vseh 57 mepijevcev in 12 mentorjev odpravilo nazaj po poti, po kateri smo prišli na vrh. Sestop je vodila prof. Marija Štremfelj, izkušena alpinistka. Po malo več kot uri in pol hoje smo prispeli do avtobusov, ki so nas odpeljali nazaj v Kranj.

nazaj na Novice