80 kranjskih gimnazijcev med kranjskimi Brihtami

15. junij 2020

Kranjski župan Matjaž Rakovec je skupaj z uspešnimi Kranjčani 230 Briht Kranja nagovoril prek videa.

80 kranjskih gimnazijcev med kranjskimi Brihtami

Povzeto po sporočilu Mestne občine Kranj

Odličnjake in mlade talente s kranjskih srednjih in osnovnih šol Mestna občina Kranj običajno ob koncu šolskega leta gosti na prireditvi Brihte Kranja, letos je 230 mladih upov kranjski župan nagovoril preko zaslonov (videoposnetek): »Rad bi vam osebno čestital za to, kar vam je kljub vaši mladosti že uspelo doseči. Verjamem, da je to šele začetek. Ne bojte se biti drugačni, upajte si iskati tam, kjer ni še nihče. Dvomite in odkrivajte nove poglede in razumevanja.«

Med kranjskimi gimnazijci je kar 80 Briht: Aiden Jurij Franko, Ajda Kmetič, Ana Konjar, Anara Nemanič, Andraž Rakovec, Benjamin Bajd, Brina Avsec, Brina Skaza, Ema Grmek, Ema Šumi, Erazem Pivk, Eva Bitežnik, Gabi Porenta, Gaja Bumbar, Gaja Gregorc, Gaja Nemanič, Gašper Hudovernik, Gašper Košir, Gregor Globevnik, Hana Bujanovič Kokot, Hana Lebar, Helena Potočnik, Ivana Nagode, Iza Drakslar, Izabela Letonja, Jaka Florjančič, Jakob Dolhar, Jan Klemenc, Job Stopar, Jure Kobal, Juš Lesjak, Kaja Križaj, Klemen Osterman, Lara Pungerčar, Lenča Belehar, Lia Sara Likar, Lovro Lotrič, Lucija Kropar, Maj Čufer, Maj Marcel Škof, Maks Klemenčič, Marcel Malovrh, Martina Potočnik, Maša Arzenšek, Matija Barba, Metka Rus, Miha Marčun, Naja Metelko, Nasja Jevnikar, Neja Jeraj Sedej, Neja Prodan, Nejc Urh, Neža Peternel, Neža Pogačar, Nika Gortnar, Nika Roblek, Nina Cankar, Nina Lukan, Nuša Šimnovec, Oskar Šubic, Ronja Čeferin, Sara Maleš, Simon Bukovšek, Špela Koprivnikar, Tadeja Vodnik, Teja Pečnik, Tevž Lotrič, Tevž Sitar, Tia Vita Ćurčić, Tina Urh, Tinkara Meterc, Tjaša Sušnik, Una Iza Grandovec, Urša Slabe, Valentin Dowhyj, Varvara Titova, Zala Blaznik, Žan Ambrožič, Žan Terplan in Žan Žnidar.

Projekt Brihte Kranja so v Mestni občini Kranj prvič izvedli pred petimi leti. Menijo namreč, da si mladi, ki dosegajo izjemne dosežke, zaslužijo javno pohvalo ter pozornost in jih želijo s tem še dodatno motivirati na njihovi nadaljnji poti. Med Brihte sodijo osnovnošolci, ki so bili odličnjaki vseh devet let, in prebojniki, to so osnovnošolci in srednješolci, ki so na državnih ali mednarodnih tekmovanjih iz znanja ali pri mladinskem raziskovalnem delu dosegli zavidljive rezultate. Letos je v kranjskih osnovnih in srednjih šolah takih kar 230, od tega 167 vseh devet let odličnih osnovnošolcev in 63 prebojnikov.

Brez oklevanja so na prošnjo MOK mlade kranjske upe z nasveti in dobro mero motivacije nagovorili tudi drugi, na različnih področjih uspešni Kranjčani: Andrej in Marija Štremfelj (alpinista, prvi zakonski par na Mount Everestu, častna občana Kranja), Boštjan Gorenc – Pižama (pisatelj, prevajalec, stand up komik, spodbujevalec branja), Sašo Stare (stand up komik, igralec, improvizator, novinar animator, moderator), novinar in režiser Toni Cahunek; Tevž Lotrič (dijak Gimnazije Kranj, zmagovalec na številnih olimpijadah iz fizike), uspešni slovenski kolesar Tadej Mohorič in smučarska tekačica Vesna Fabjan. Tudi raper Zlatko (Zlatan Čordić) je z veseljem prispeval svojo pesem Bodi dober, bodi kul za glasbeno podlago videa. »V veselje mi je, da se bo uporabila v tak namen. Na mladih svet stoji in upam, da bo vsako leto več Briht,« je odgovoril na prošnjo z MOK. Vsem letošnjim kranjskim talentom je župan v spomin podaril knjigo Drevo želja z osebnim posvetilom, ob tem pa povedal: »Če bodo vajeti sveta prevzemali posamezniki, kot ste vi, se nam glede prihodnosti res ni treba bati. Mi pa bomo v tem času naredili vse, da boste lahko razvijali svoje talente in s svojimi rešitvami prispevali k boljšemu življenju kar v domači občini z vzpostavljanjem pogojev, zaradi katerih boste še raje živeli in delali v Kranju.«

V Mestni občini Kranj s partnerji že pet let izvajajo projekt TIP – Talenti, Inovativnost, Podjetnost, ki vključuje sistematično delo z mladimi, mentorji in učitelji v povezavi z gospodarstvom. Verjamejo namreč, da so – in bodo – kreativni in podjetni mladi dodana vrednost Kranja, zato jim bodo poskušali v čim večji meri priti naproti: s kakovostnim izobraževanjem, ki bo spodbujalo razvoj talentov, z vzpostavljanjem programov in sodelovnih (coworking) prostorov, kjer se bodo mladi podjetniki lahko kalili in delali. Ena od teh je tudi Kovačnica, ki bo kmalu prerasla v Podjetniški inkubator. Sočasno s tem bo MOK poskušala zagotoviti tudi dovolj stanovanj za mlade družine, urejeno športno in kulturno infrastrukturo ter zdravo okolje.

nazaj na Novice