Alabaster je novi literarni zbornik Gimnazije Kranj

06. junij 2022 / Avtor: Brina Stepanović iz 3. h / Fotografije: Rebeka Cankar iz 1. a

»Čudovita anomalija, ki se je je vredno veseliti.«

Alabaster je novi literarni zbornik Gimnazije Kranj

Alabaster je mehka, prosojna kamnina. Včasih so jo uporabljali za izdelavo kanop, okrasnih predmetov in oken. Ves ta spekter uporabe je navdihnil gimnazijske literate, da so po njem poimenovali letošnji literarni zbornik. Razdeljen je po temah, ki hkrati predstavljajo značilnosti kamna in značilnosti del v njih.

Že sedmi tovrstni zbornik je nastajal pod budnim mentorskim očesom profesorice Bernarde Lenaršič, za njegovo podobo pa je že tradicionalno poskrbel oblikovalec Jernej Kejžar. Raznovrsten je, poln kratkih zgodb, pesmi, haikujev 24 avtorjev, pa tudi zelo slikovit, saj ga je s svojimi akvareli bogato opremilo sedem ilustratorjev.

V torek, 31. 5. 2022, je bila v šolski knjižnici prireditev ob izidu Alabastra. Poleg avtorjev, ki so prebirali svoje pesmi in predstavili nekaj svojih ilustracij, jo je oblikoval tudi fantovski zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom zborovodkinje Ane Bec. Med obiskovalci smo lahko poleg profesorjev in dijakov opazili tudi nekdanje dijake, avtorje preteklih let. Naj zaključim z besedami Izabele Letonja, avtorice, sourednice in voditeljice prireditve: "Literarni zbornik je zaključena celota kolektivnega dela ljudi. To, da obstaja, je ena čudovita anomalija, ki se je je vredno veseliti."

nazaj na Novice