Aljaž Erman iz 2. a je osvojil srebrno medaljo na evropski naravoslovni olimpijadi

10. maj 2023 / Avtor: Urša Petrič, prof.; fotografija: ZOTKS

Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije

Aljaž Erman iz 2. a je osvojil srebrno medaljo na evropski naravoslovni olimpijadi

V Rigi, glavnem mestu Latvije, se je z zaključno slovesnostjo končala Evropska olimpijada eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science (EOES). Mlade evropske naravoslovce je med 29. aprilom in 6. majem 2023 gostila tamkajšnja univerza Rīga Stradiņš University (RSU).
Gimnazijo Kranj je na tekmovanju zastopal Aljaž Erman iz 2. a, ki je s svojo ekipo dosegel srebrno medaljo in z 8. mestom za las zgrešil zlato priznanje. Ekipo sta poleg njega sestavljala še dijaka Gimnazije Bežigrad, Aleksander Kosanović in Žan Arsov. Druga slovenska ekipa je prav tako dosegla srebrno priznanje in s tem dopolnila slovenski uspeh na tekmovanju. Tekmovalo je 45 ekip iz 22 držav Evropske unije in gostujoča ekipa iz Ukrajine.
Iskrena hvala prof. Roku Rudežu, ki je Aljažu svetoval pri praktičnih kemijskih izzivih na pripravah za olimpijado, in Žanu Ambrožiču iz 4. h ter Maticu Primožiču iz 3. č, ki sta s pripravami iz fizike in kemije ter s svojimi izkušnjami pripomogla k uspehu na tekmovanju. Hvala tudi prof. Urši Petrič za priprave iz biološkega dela tekmovanja in koordinacijo priprav na tekmovanje. Aljažu iskrene čestitke!

nazaj na Novice