Barvita, poučna in razgibana izkušnja v 34 edinstvenih izvedbah

17. september 2021 / Avtor: Bernarda Lenaršič, prof., mentorica / Fotografije: Maša Štucin in Bernarda Lenaršič, prof.

Kranjski gimnazijci so prejeli 34 zlatih priznanj MEPI na Starem gradu v Celju.

Barvita, poučna in razgibana izkušnja v 34 edinstvenih izvedbah

Ko pred podelitvijo v zavetju grajskih razvalin ob leseni kletki, kamor ob viteških igrah včasih zaprejo kako čarovnico, tokrat pa nam služi kot pult, minglamo ob šampanjcu. Prišli smo čestitam svojim zlatim, mentorji iz vse Slovenije. Tudi ekipa mentorjev z Gimnazije Kranj (prof. Katarina Škufca, prof. Urša Petrič, Prof. Patricija Veldin, prof. Matjaž Pertot, prof. Tatjana Dermota, prof. Ivanka Zupan, ga. Tatjana Cvetko, prof. Marko Bukovšek, prof. Barbara Hudovernik, prof. Rok Rudež, prof. Tilen Avguštin, prof. Rok Škufca in jaz), ki leto za letom ob trenira veščine spodbujanja in sodelovanja, je zgledno zastopana; razveselimo se tudi naše Marije Štremfelj, lani upokojene dolgoletne koordinatorke.

»Lepša bi bila samo, če bi imeli odpravo. A se spomniš tiste jesenske, ko smo se na koncu kopali v Ankaranu?« Prof. Katarini Škufca, naši neskončno potrpežljivi in vedno opogumljajoči koodinatorki, se posveti v očeh, iskrice spominov se vrstijo … To je tudi naša zmaga, zmaga neštetih spodbud, zato naj mi bo – potem ko sem, mepijevci že vedo, ob vsaki naši dejavnosti cukala koga za rokav, naj kaj napiše za spletno stran – tokrat dovoljeno napisati uvod in nekaj vrstic, s katerimi povezujem jagodni izbor mepijevskih izkušenj.

7. podelitev v Sloveniji, 153 prejemnikov z 19 šol. Z Gimnazije Kranj jih je bilo 34: Lovro Krišelj, Špela Naglič, Nika Mali, Tinkara Krišelj, Katarina Šipec, Maša Štucin, Nuša Šimnovec, Ajda Pogačnik, Alja Lah, Jakob Istenič, Mojca Pavlin, Marija Pogačnik, Petra Pogačnik, Hana Bujanović Kokot, Iva Bostič, Job Stopar, Julija Vrtar, Lovro Jerič, Maja Gros, Maks Jovanović, Matej Aleksov, Teja Roblek, Nejc Soklič, Ronja Čeferin, Tajda Možek, Metka Rus, Tia Biščević, Tina Urh, Tjaša Sušnik, Zala Blaznik, Živa Marinšek, Vito Krajnik, Sara Tišler in Nina Žumer. 34 osebnih izbir ciljev na področju prostovoljstva, veščin in športa, odprave, oblikovanje skupine …, korak za korakom. 34 čudovitih osebnih poti in zgodb.

Preizkušanje novih stvari

Špela Naglič piše: »Vedno, ko pomislim na MEPI, se najprej spomnim na prijatelje in na vse zabavne prigode, ki smo jih doživeli na odpravah. Te mi bodo še dolgo ostale v spominu in mi vedno znova priklicale nasmeh na obraz. Vseeno pa sem prišla do ugotovitve, da mi je pravzaprav ravno MEPI dal motivacijo za udejstvovanje na najrazličnejših področjih. Zaradi njega sem začela s prostovoljstvom, vztrajala s športom skozi leta ter preizkušala nove stvari, ki jih drugače morda ne bi. Prav tako sem skozi MEPI vzljubila hribe in naravo, ki je danes moje varno zavetje, kamor se odpravim, ko potrebujem sprostitev. MEPI popestri življenje in ustvari nešteto čudovitih spominov.«

Srečevanje v bolj sproščenem okolju

Lovro Krišelj, ki je v kulturnem programu na podelitvi v duetu nastopil z zlato mepijevko Tino Urh s pesmijo Objem na vrhu sveta, sklene: »MEPI mi je resnično popestril gimnazijska leta. Predvsem mi bodo v spominu ostala vsa druženja z MEPI-sobot, odprav in poskusnih odprav. Z vsako odpravo smo videli, da naša "mala" Slovenija le ni tako majhna in da pravemu mepijevcu tudi doma nikoli ne bo zmanjkalo krajev, kjer se lahko izgubi. Hvaležen sem tudi za prijatelje in mentorje, ki sem v programu spoznal, in zdi se mi pomembno, da smo se lahko dijaki s profesorji videvali tudi v nekoliko bolj sproščenem okolju. Izjemno veliko mi pomeni tudi gimnazijska odprava v Nepal, ki je zagotovo ena lepših izkušenj v mojem življenju, prav tako pa se bom z veseljem spominjal tudi domačih odprav. Zagotovo je MEPI veliko pripomogel, da imam v sebi željo po odkrivanju neznanih krajev, spoznavanju novih ljudi in sprejemanju novih izzivov!«

Delovati v skupini kot eno

»Jutra ob prvih sončnih žarkih, večeri ob ognju in topli paštici ter iskanje začrtane poti na zemljevidu v družbi dobrih prijateljev. Izkušnje, ki sem jih pridobila na razburkani MEPI-dogodivščini, so nenadomestljive. Naučila sem se, kako pomembno je v skupini delovati kot eno, se ob težkih trenutkih bodriti in se ob srečnih skupaj veseliti. Kako nesebično pomagati drugim in na različnih področjih odkrivati delčke sebe. Vse to sem prezrcalila v svoje vsakdanje življenje in se spopadala z izzivi, ki mi jih je postavljalo na pot. Hvaležna sem za vsako malo manj prijetno prigodo, vsak žulj in kilometer v napačno smer, saj brez vsega tega moja MEPI-pustolovščina ne bi bila niti približno tako barvita, poučna, razgibana in edinstvena,« piše Maša Štucin.

Negujte svoje iskre s strastjo in z ljubeznijo

Prireditev, katere scenaristka je bila Hana Bujanović Kokot, je imela številne goste, med njimi predsednika republike g. Boruta Pahorja, direktorico Nacionalnega urada Zavoda MEPI go. Andrejo Anžur Černič, zbrane pa je v imenu gostiteljev nagovorila podžupanja Mestne občine Celje ga. Breda Arnšek, in izviren kulturni program, ki ga je navdihovala tudi celjska svetovna popotnica Alma Karlin. Lepo je bilo poskrbljeno tudi za starše slavljencev s popoldanskim vodenim ogledom Celja.

Svoje doživetje slovesne in hkrati mladostno iskrive prireditve, na kateri smo prisluhnili tudi kratkim osebnim zgodbam mepijevcev, je Maša Štucin opisala takole: »Podelitev zlatih priznanj na Starem gradu Celje je bila preprosto čudovita. Ob dogajanju skozi celotno popoldne so me prevevali različni občutki – občutki ponosa, zadovoljstva in veselja, hkrati pa tudi žalosti, saj se je moja MEPI-pot tu zares končala. Vesela sem, da smo se ponovno srečali s svojimi mentorji, z vsemi, ki so nam ob mepijevskih izkušnjah stali ob strani, in najpomembneje, s prijatelji, s katerimi smo si na odpravah delili “flajštre” in šotor, občudovali neopisljivo lepe razglede, skupaj vztrajali in se spodbujali. Na prireditvi je vladalo slavnostno vzdušje. Vsak par oči in vsak soj luči je bil uprt v nas, prejemnike zlatih priznanj, zato smo se celoten večer počutili zares spoštovane, cenjene in občudovane.«

Negujte svoje iskre s strastjo in z ljubeznijo, smo slišali v sklepni točki od požiralcev ognja. Mentorji se jima goreče pridružujemo in vam držimo pesti. Ponosni smo na vas in se veselimo vaše odprave v svet, ki ga boste sooblikovali.

nazaj na Novice