Bodite aktivni, pokažite kaj od življenja

27. januar 2023 / Avtor: Patricija Veldin, prof. zgod., Fotografije: Uma Černe Klofutar, Jure Jeraj, Tina Lušina Basaj, prof.

Gimnazijo Kranj je obiskala evropska poslanka, članica Evropske ljudske stranke, Ljudmila Novak

Bodite aktivni, pokažite kaj od življenja

V petek, 13. 1. 2023, nas je obiskala evropska poslanka, članica Evropske ljudske stranke, Ljudmila Novak. Poznamo jo kot nekdanjo predsednico stranke Nova Slovenija, bila je tudi poslanka v Državnem zboru. Pred vstopom v politiko pa je delala v šolstvu, saj je po izobrazbi profesorica slovenskega in nemškega jezika. Srečanje smo v obliki okrogle mize organizirali mladi ambasadorji Evropskega parlamenta: Meta Gašperlin (2. a), Meta Mencej (2. c), Ambrož Šimnovec (2. c), Uma Černe Klofutar (2. č), Nik Zelnik (2. d), Aleks Glišović (1. c) in Bor Ponikvar (1. c). Pogovor sta povezovala Eva Bračun (2. g) in Peter Zupan, profesor nemškega jezika ter mentor v gibanju EPAS. Vse prisotne je nagovoril ravnatelj mag. Aljoša Brlogar, Ljudmila Novak pa se je v nagovoru spomnila svojih prvih korakov v politiki v vlogi županje Občine Moravče, pri čemer jo še danes vodi misel, da politik dela za ljudi in jim je koristen, če to funkcijo opravlja pošteno. Udeležence okrogle mize je spomnila na najbolj pereče teme Evropske unije, kot so okoljska vprašanja, podnebne spremembe in zagotavljanje miru. Poudarila je, da so ti izzivi rešljivi le znotraj Evropske unije, ne glede na to, da med 27 članicami EU ni vedno enostavno sprejeti skupnega stališča.
Za uvod smo pripravili nekaj vprašanj o opravljanju pripravništva v Evropskem parlamentu in v pisarni evropskega poslanca, saj je med nami kar nekaj dijakov, ki jih zanima delo v institucijah EU. Z znanjem tujih jezikov nimamo težav, saj imamo na naši šoli možnost, da se  poleg angleškega jezika učimo tudi nemščino, francoščino, ruščino, španščino in kitajščino. Od pripravnikov pričakujejo aktivno sodelovanje na sejah odborov ter samostojno delo z različnimi dokumenti in gradivi. Podatke nato posredujejo evropskemu poslancu, ki jih uporabi v javnih nastopih.
Zaradi člankov o orodju ChatGPT so vprašanja o prednostih in pasteh rabe umetne inteligence vedno aktualnejša. Kot je poudarila Novakova, je raba umetne inteligence lahko zelo uporabna in v veliko pomoč pri nevarnih fizičnih opravilih, ki jih opravljajo roboti.  Prav zaradi uveljavljanja umetne inteligence na skoraj vseh področjih, tudi v izobraževanju, je nujna zakonodaja, ki bi preprečila manipulacije s podatki in omogočila kibernetsko varnost. Nepredstavljiva je misel, kakšne posledice bi bile ob vdoru v sisteme bančnega sektorja, zdravstva, prometa ipd. Uveljavljanje umetne inteligence je za EU tako izziv kot tudi priložnost za ustvarjanje novih delovnih mest, kjer bo ključno izobraževanje. Navdušila nas je njena misel, da so najpristnejši odnosi tisti z osebnim stikom.
Zanimala nas je tudi problematika razlik v kvaliteti izdelkov za zahodni in vzhodni trg v EU. Veseli nas, da je Evropski parlament zahteval preiskavo in tudi ukrepe, ki bi preprečili nadaljevanje prakse dvojne obravnave potrošnikov. Ljudmila Novak je tudi na kratko pojasnila novo zakonodajo o garanciji in stvarni napaki: garancija se bo po novem uveljavljala pri proizvajalcu in ne prodajalcu.
Evropska poslanka Novak je poudarila, da Evropska unija že sprejema ukrepe, s katerimi bi zmanjšali proizvodnjo in rabo plastike za enkratno uporabo. Omenila je problematiko majhnih embalaž v hotelih in pojasnila, da je Evropski parlament potreboval vsaj deset let za sprejem predpisa o enotnih polnilcih, ki bo začel veljati leta 2024. Pogovor o problematiki odpadkov je zaključila z mislijo, da je obveznost Evropske unije, da sama poskrbi za svoje odpadke in jih ne odvaža v države v razvoju.
Zelo nas je tudi zanimalo njeno mnenje o uveljavljanju načrta standard Euro 7 za zmanjšanje izpustov motornih vozil, ki naj bi začel veljati 2025. Načrt podpira napore EU, da bi do leta 2030 zmanjšali izpuste, do leta 2050 pa odpravili izpuste CO2. V ta namen podpira proizvodnjo električnih avtomobilov, vendar opozarja, da še ni dovolj rešitev za razgradnjo avtomobilov in baterij ter da se še vedno soočamo z visokimi cenami električnih avtomobilov.
Svetovno prvenstvo v Katarju je odprlo še eno področje za pogovor. Novakova je izrazila razočaranje nad nekaterimi evropskimi poslanci, osumljenimi podkupovanja. Seznanila nas je z ukrepi Evropskega parlamenta, kot so odvzem poslanske imunitete in funkcij osebam, osumljenih podkupovanja. Zelo jasna je bila pri opisu dela lobistov v institucijah EU. Zagotovo morajo biti registrirani, naloga poslancev pa je beleženje njihovih stikov z lobisti.
Za zaključek pogovora, nas je zanimalo, kaj bi izpostavila kot svoj največji dosežek v vlogi evropske poslanke. Med dosežki je zagotovo sodelovanje pri uveljavitvi spletnega profila Europass, s katerim ustvarimo življenjepis za iskanje zaposlitve oz. za vpis na univerzo. Izpostavila je tudi teme, ki bodo v naslednjih letih še vedno aktualne, na primer, zeleni dogovor in energetika. Poleg dijakov, ki sodelujejo v EPAS-u, so se dogodka udeležili tudi zainteresirani dijaki tretjih letnikov v okviru predmeta Aktivno državljanstvo in nekateri profesorji. Vsi so z zanimanjem prisluhnili aktualnim temam, kar nas je opogumilo za nadaljevanje ciklusa prireditev z evropskimi poslanci.

nazaj na Novice