Brez zagovorov

23. september 2020 / Avtor: Hana Bujanović Kokot iz 4. h / Fotografije: Jakob Istenič iz 4. d

Kranjski gimnazijci v literarnem zborniku Luč*ka objavili svoja dela in jih predstavili na recitalu.

Brez zagovorov

Literarni zbornik Gimnazije Kranj 2019/2020 Lu*čka nastaja že vse od začetka leta 2020, uradno pa je izšel v torek, 22. septembra 2020, ko smo njegov izid obeležili z recitalom izbranih del Brez zagovorov. V petem zborniku po vrsti je svojih 62 del objavilo 24 piscev, štiri ilustratorke pa so narisale 20 ilustracij.

Recital smo začeli že junija s petkovimi predvajanji posnetkov, ki so jih avtorji posneli v zavetju svojega doma, dokončno zaključili pa včeraj: »Da bi bile vse to le sanje. Da bi se trdnost podrla. Da bi obstajala le jaz in le on. Ne midva. Le jaz in moje sanje.« (Maček, ki je hotel leteti, Jona Levar) In včeraj smo te sanje držali v rokah. Za to, da smo lahko predstavili literarni zbornik Gimnazije Kranj 2020, se moramo letošnji avtorji zahvaliti: besedofobom (Prepoved, Oskar Šubic), ker so nas učili, kaj zmoremo, kaj smemo in kaj hočemo, cenzuri, ki nas je naučila, kako jo zaobiti, prekoračiti in se boriti za besede, ki so vredne naše tinte, glasu, moči, koronavirusu, ki nas je skozi karanteno, izolacijo, osamitev preoblikoval in ta zbornik z njim, ki nas je naučil svet videti drugače in kričati, ko je to vse, kar lahko počneš – gledaš, navdihu, ki se skriva v zraku, vdihu, vzkliku, prepovedi, tišini, ki je bit tega, kar je danes pred vami.

Gospodu ravnatelju mag. Aljoši Brlogarju, ki svojega odtisa ni zapisal med platnice zbornika, a je omogočil, da smo se mednje zapisali mi, mentoricama profesoricama Bernardi Lenaršič in Nataši Kne, ki sta našim zapiskom dali obliko in jih uokvirili, vsem ostalim, ki so sodelovali pri procesu ustvarjanja zbornika, in vsem bralcem, v rokah katerih bo rasel naprej. Hvala za priložnost.

nazaj na Novice