Čarovnija narave

06. januar 2021 / Avtor: Hana Brezar iz 4. h

Kranjski gimnazijci pripravljajo zanimive eksperimente in jih delijo na YouTube.

Čarovnija narave

Projekt Čarovnija narave, ki je vzklil na Gimnaziji Kranj omogoča dijakom, da delimo svoje znanje osnovnošolcem kar od doma. Tako z izvajanjem raznih poskusov popestrimo dneve mlajšim otrokom in jih spodbujamo, da bi sami eksperimentirali doma, hkrati pa učitelji lahko posnetke vključijo v razlago snovi pri naravoslovnih predmetih. Poskusi so tako enostavni, tako da je v večini primerov po sestavine treba le v kuhinjo ali garažo.

Za sodelovanje v projektu sem se odločila zato, da bi pomagala razvedriti in navdušiti osnovnošolce ter jim hkrati popestriti dneve, ko so zaprti v sobah in prisiljeni, da se snov učijo le v teoriji. Podobno mislečih dijakov se je nabralo že preko 50, pri projektu pa jim pomagajo tudi trije mentorji, profesorica kemije Petra Flajnik, profesorica biologije Urša Petrič ter profesor kemije dr. Rok Rudež, ki na svojih področjih svetujejo učencem. Prav tako pa je projekt zbližal učence med sabo in nam omogočil medsebojno sodelovanje in pomoč.

Če vas zanima kako izdelati lava lučko, več o agregatnih stanjih, supermoči vode ali pa kako estrahirati DNK iz banane, ste vabljeni, da si ogledate posnetke na YouTube kanalu Čarovnija narave, kjer je vsak teden objavljenih nekaj novih poskusov: https://www.youtube.com/channel/UC4-nlUUy6WuJDWE0riklLkg

nazaj na Novice