»Če bi bili pravi poslanci Evropskega parlamenta, bi sprejeli vse štiri amandmaje.«

13. marec 2023 / Avtor: Uma Černe Klofutar iz 2. f

Kranjski gimnazijci obiskali parlament v Strasbourgu

»Če bi bili pravi poslanci Evropskega parlamenta, bi sprejeli vse štiri amandmaje.«

V ponedeljek, 27. 2. 2023, smo se dijaki Gimnazije Kranj, ki sodelujemo v programu EPAS (program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta) odpravili na obisk parlamenta v Strasbourg.
Naš izlet se je začel še pred zoro, in sicer okoli 5. ure zjutraj, ko smo se z avtobusom odpravili izpred naše gimnazije. Čeprav smo bili vsi zelo navdušeni in polni pričakovanj, nas je kaj kmalu premagal spanec. Večina se nas je zbudila šele v Avstriji, nekateri pa šele na meji z Nemčijo. Prvi večji postanek smo naredili na cestnem počivališču, nekoliko pred Kimskim jezerom. Tam smo imeli dovolj časa za zajtrk ter da smo si nekoliko pretegnili noge, saj nas je čakalo še nekaj dolgih ur vožnje. Te smo si začeli pridno krajšati z igranjem kart, poslušanjem glasbe in navdušenim pogovarjanjem o prihajajočem dnevu. Med avtobusno vožnjo smo se tudi pripravljali na debato v parlamentu. Profesorja sta nam razdelila liste in mi smo se pogovarjali, ali se z navedenimi trditvami strinjamo ali ne. Pogovorili smo se tudi o pravilih obnašanja v parlamentu. Okoli 13.30 smo imeli drugi daljši postanek za kosilo na še enem od obcestnih postajališč, nekoliko izven mesta Niefern-Öschelbronn. Po postanku smo se vrnili na avtobus in po približno uri in pol, okoli 15. ure, smo prispeli v Strasbourg.
Najprej smo se vsi skupaj sprehodili do stolnice Notre-Dame v Strasbourgu. Tam smo se seveda, kot pravi turisti, vestno fotografirali, nato pa smo dobili dve uri in pol prostega časa za ogled mesta. Nekateri so šli na ogled stolnice, drugi so se sprehodili po La petite France (Mali Franciji), zgodovinski soseski na zahodnem koncu Grande île (Veliki otok). Nekateri pa so se podali tudi do Marché de la Place Broglie (tržnica na place Broglie). Lahko smo uživali v ulični hrani in glasbi ter občutili razliko med mirnim starim jedrom mesta ter novejšim predelom, ki je poln trgovin in restavracij s hitro prehrano. Nato smo se ob 17.30 ponovno zbrali na trgu pred stolnico Notre-Dame, se skupinsko fotografirali, nato pa dobili še približno eno uro časa za večerjo. Nekateri so se odločili za lokalno kulinariko, medtem, ko jih je večina izbrala restavracije s hitro prehrano. Po večerji smo se odpravili do hotela, v katerem smo prenočili. V sobe smo bili razporejeni po 2 ali 3. Najprej smo imeli nekaj časa, da smo se namestili v sobah, nato pa smo v avli imeli še sestanek, na katerem smo naredili objave, ki si jih lahko ogledate na našem Instagram in Facebook profilu (@epas_gimnazijakranj). Nato smo se nekateri v hotelu še nekoliko družili in igrali karte, a druženja nismo zavlekli predolgo v noč, saj smo vedeli, da nas naslednjega dne čaka pomemben dan.
Naslednjega dne smo se že ob sedmi uri zbrali na zajtrku, ki je bil res odličen. Nekateri so prvič poskusili francoske rogljičke, spečene v Franciji, pain au chocolat (čokoladni kruh), odlične francoske sire, sokove in še in še. Nato smo imeli do pol devetih čas, da smo se pripravili na odhod v parlament. Oblekli smo se v svoja 'lepa oblačila' in spakirali vse za pot domov.
Ob 9.00 smo prispeli pred Evropski parlament v Strasbourgu. Najprej smo šli čez pregled torb kot na letališču, nato pa smo dobili zapestnice, ki so določale, kakšno naj bi bilo naše mnenje v prihajajoči debati: zelena (za), rožnata (proti), oranžna (srednje), vijolična (neodločen). V parlamentu smo se pogovarjali o poti in strategiji Evropske unije k trajnostnemu prehranskemu sistemu. Prvi del debate je potekal tako, da smo lahko predstavnika Evropskega parlamenta na področju trajnostnega prehranskega sistema Antonia Albaladeja Romana in eno od evropskih poslank Delaro Burkhardt vprašali, kar nas je zanimalo. Najprej je do besede prišla naša dijakinja Živa Pogačnik, nato pa še Aleks Glišović, ki sta obema poslancema postavila zanimivi vprašanji. Ker so nekateri prisotni govorili v francoščini, nemščini, španščini in italijanščini, smo imeli možnost poslušanja tolmača, ki nam je njihova vprašanja in govore prevedel v angleščino. Po tem delu debate smo imeli premor za kosilo, ki je trajal približno eno uro. Po kosilu smo začeli s simulacijo zasedanja Evropskega parlamenta. Najprej so nam povedali, kako bo zasedanje potekalo, nato pa smo začeli debato o določeni temi–trajnostnem prehranskem sistemu. O temi smo najprej razpravljali znotraj manjših skupin, nato pa se je začela debata. Imeli smo možnost predstavitve lastnih pogledov in podajanja mnenja glede na poglede drugih. Pri tem pa smo se morali držati zapestnic, ki smo jih dobili pri vstopu v parlament in ki so določile, kakšno naj bi bilo naše mnenje glede debate. Nato smo začeli razpravo o amandmajih (trditvah, ki so nam bile predstavljene). Ob koncu smo o tem, ali naj bi te amandmaje sprejeli ali zavrnili, še glasovali na način, kot glasujejo poslanci Evropskega parlamenta. Če bi bili pravi poslanci Evropskega parlamenta mi, bi sprejeli vse štiri amandmaje.
Evropski parlament smo polni novega znanja in izkušenj zapustili okoli 17. ure. Nato nas je čakala še vožnja domov. Na poti domov so nekateri kar hitro zaspali, drugi pa so kartali in se pogovarjali še vse do Kranja. Z gotovostjo lahko trdim, da je bil obisk parlamenta zelo zanimiva izkušnja, ki je ne doživi kar vsak. Hvaležni smo naši šoli in Evropskemu parlamentu ter seveda vsem profesorjem, ki so naši mentorji pri projektu EPAS, da nam je bila omogočena ta edinstvena izkušnja.

nazaj na Novice