»Cilj projekta branja je prinesti čarobnost pravljic v domove ljudi.«

01. februar 2021 / Avtor: Hana Bujanović Kokot iz 4. h

Teden slovenskih ljudskih pravljic bo potekal od 1. do 7. februarja 2021 na Facebooku in Youtubu Gimnazije Kranj.

»Cilj projekta branja je prinesti čarobnost pravljic v domove ljudi.«

Robert McKee je dejal: »Pripovedovanje zgodb je najmočnejše orodje za predajo zamisli.« In prav zato smo letos, ko zaradi trenutne situacije ne moremo izvesti tradicionalne gledališke predstave za najmlajše, posegli po pravljicah. »Zakopali sva se med knjige in tri dni pretresali izbor pravljic. Skupaj z najinim navdušenjem se je večal tudi seznam pravljic, zato sva si morali postaviti mejo – izbrali bova slovenske ljudske pravljice. Pozorni sva bili tudi na dolžino pravljic, njihovo težavnost in splošni nauk, ki ga prenašajo poslušalcem.

Sedem izbranih pravljic – za vsak dan v tednu ena – tako govori o mitskih bitjih iz starodavnih dni, izjemnem pomenu družine, nujnosti vztrajanja in poguma ob preprekah, ki jih pred vsakega od nas postavi pot življenja. Zgodbe, ki jih upovedujejo mitološka bitja, živali in ljudje, prenašajo najosnovnejše vrednote srčnosti, neustrašnosti in dobrotljivosti,« o izbiri pravljic pove Ana Žunič, nekdanja dijakinja Gimnazije Kranj, ki je skupaj z dijakinjo Hano Bujanović Kokot iz 4. h izvedla projekt Teden pravljic. Pod njunim vodstvom je nastalo sedem pravljičnih posnetkov izbranih slovenskih ljudskih pravljic. Kako je Pavliha kukca prodal, Zdravilno jabolko, Pastirček, Koza rogata, Janček Ježek, Pripovedka o Zlatorogu in O povodnem možu bodo na Youtubu in Facebooku Gimnazije Kranj predstavljene prvi teden februarja.

Pripovedovali jih bodo štirje dijaki: Vito Grilc iz 2. b, Julija Benedik Markovič iz 4. a, Hana Brezar ter Špela Koprivnikar iz 4. h in trije nekdanji dijaki Gimnazije Kranj: ravnatelj mag. Aljoša Brlogar, profesorica matematike Metoda Šmigoc in pripovedovalec, avtor, prevajalec in komik Boštjan Gorenc – Pižama. Prav sedmim posameznikom, ki so zgodbam in zamislim vdihnili življenje, se Hana in Ana najbolj zahvaljujeta. »Cilj projekta branja je prinesti čarobnost pravljic v domove ljudi. Menim, da so danes srečni konci pravljic še kako potrebni, zato k poslušanju vabimo vse – majhne in odrasle otroke, starše in stare starše,« k poslušanju posnetkov še povabi Ana.

nazaj na Novice