»Da ne bi slučajno kdo ostal z našim, zdaj pobratenim razredom.«

19. december 2023 / Avtor: Lara Breskvar Jereb iz 1. č

Kranjski gimnazijci odšli na obisk sovrstnikov na Gimnaziji Bežigrad

»Da ne bi slučajno kdo ostal z našim, zdaj pobratenim razredom.«

Dijaki 1. č smo se 5. decembra 2023 z vlakom odpravili iz Kranja v Ljubljano na izmenjavo z Gimnazijo Bežigrad. Ob prihodu na gimnazijo smo morali malce čakati, saj smo prispeli prehitro – tako pa smo videli, kako poteka prihod v šolo za dijake Gimnazije Bežigrad. Kmalu zatem smo se premaknili v predavalnico, v kateri so nas že čakali dijaki iz  1. d. Predstavili so nam zgodovino njihove gimnazije, malce predstavili potek pouka, kasneje pa smo začeli s spoznavnimi aktivnostmi, kot na primer Kahoot kviz o Ljubljani in Kranju, ter igra dve resnici, ena laž. Zatem pa je že sledil odmor za malico, ko smo imeli dijaki obeh gimnazij čas za malce interakcije.
Okoli enajste ure smo se, razdeljeni po manjših skupinah, sprehodili po gimnaziji, bežigrajski dijaki so nam razkazali šolo in vse njene skrite kotičke. Videli smo precej velik del šole z izjemo novega prizidka, ki je trenutno še v gradnji. Ko so se vse skupine vrnile z ogleda, smo se odpravili proti šolski kuhinji, v kateri so nam prijazne kuharice pripravile dva različna menija; vegetarijansko lazanjo ter mlince z mesom. Nekateri so se posedli po jedilnici, drugi pa smo svoje kosilo jedli v avli, saj bi se vsi bolj težko stisnili v jedilnico. Po končanem obroku pa je napočil čas za ''terenski'' del izmenjave. Razdeljeni v iste skupine kot prej ter opremljeni z navodili za lov na zaklad smo se odpravili proti centru Ljubljane. Tam smo sledili navodilom, ki so nas vodila do ljubljanskih znamenitosti: Zmajski most, stara tržnica, stolnica sv. Nikolaja, Tromostovje, Univerza v Ljubljani, Kongresni trg, slovenski parlament, SNG Opera in balet Ljubljana … Na teh lokacijah smo morali dijaki odgovarjati na različna vprašanja, ki so nam prinesla točke.
Približeval se je čas našega odhoda nazaj v Kranj. Zbrali smo se na Kongresnem trgu, se prešteli, da ne bi slučajno kdo ostal z našim, zdaj pobratenim razredom. Nekateri smo si izmenjali kontakte, saj nas 1. č razred marca čaka gostitev dijakov iz Bežigrada, ki se je zagotovo že vsi veselimo.

nazaj na Novice