Dan Evrope kranjski gimnazijci obeležili z medgeneracijskim kvizom o Evropski uniji

16. maj 2023 / Avtor: Uma Černe Klofutar; Fotografije: Jure Jeraj

Letos prvič, v prihodnje bodo kviz v okviru EPAS-a še pripravili

Dan Evrope kranjski gimnazijci obeležili z medgeneracijskim kvizom o Evropski uniji

V torek, 9. maja 2023, smo praznovali dan Evrope, dan, ko praznujemo mir in enotnost v Evropi. Tudi na naši šoli smo v okviru EPAS-a pripravili dogodek, s katerim smo obeležili ta evropski praznik, poleg tega pa so tudi profesorji oz. mentorji EPAS-a pri svojih urah dijakom dali možnost reševanja kviza, da so lahko tudi ostali dijaki preizkusili svoje znanje o Evropski uniji, njenem delovanju in članicah. Člani EPAS-a pa smo pripravili tudi prvi medgeneracijski kviz o Evropski uniji, ki je potekal v torek po pouku v šolski knjižnici. Vprašanja so pripravile dijakinje Jena Tavčar, Eva Bračun, Nika Bogataj Golc, Živa Pogačnik in Tina Stritih. Jena in Eva sta bili poleg prof. Petra Zupana članici žirije, Nika in Živa sta seštevali točke, Tina pa je skrbela za nemoten potek predstavitve vprašanj in merjenje časa. Jon Lampe in jaz pa sva bila voditelja letošnjega kviza.
V kvizu so sodelovale štiri ekipe, po ena iz vsakega letnika. Vsaka ekipa je imela po tri člane, kviz pa je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem delu so skupine odgovarjale na vprašanja tipa ABCD, v drugem pa na vprašanja odprtega tipa in vprašanja približevanja (ekipa, ki se je odgovoru najbolj približala, je dobila točko). Na začetku so bile ekipe zelo izenačene in prav vsi smo se med tekmovanjem zabavali. Proti koncu pa je vzdušje postajalo vse bolj napeto, saj so tekmovalci vedeli, da bodo, če želijo zmagati, morali pokazati prav vse znanje o EU, ki ga imajo. Po napeti tekmi je zmagala ekipa 1. letnika (Združene države Amerike), na drugo mesto so se uvrstili dijaki 2. letnika (Ananasi), tretje mesto pa sta si delili ekipi 3. (Korenčki) in 4. letnika (Maturanti). Prav vsi tekmovalci so dobili nagrado za sodelovanje, zmagovalna ekipa pa še posebno nagrado –  družabno igro o poznavanju EU.
Kviz smo letos na šoli organizirali prvič in z veseljem ga bomo organizirali tudi naslednje leto, zato vas vabimo, da se nam pridružite na tem in tudi ostalih EPAS-dogodkih, ki jih organiziramo med letom.

nazaj na Novice