Dan ZaMe

01. februar 2021 / Avtor: Ekipa Dneva ZaMe

Kranjski gimnazijci so pripravili Dan mentalnega zdravja ZaMe in postali zgled celotni Sloveniji.

V torek, 26. 1. 2021, je na naši šoli potekal projekt Dan ZaMe oz. Dan mentalnega zdravja, na katerem so se izvajala številna predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij psihologije in duševnega zdravja ter mnoge zanimive interaktivne delavnice, namenjene sprostitvi in skrbi zase. Dogodek smo organizirali skupina dijakov Gimnazije Kranj s pomočjo nekaterih profesoric in zaposlenih, ker smo v mesecu decembru opazili izrazito poslabšanje v mentalnem zdravju naših dijakov ter povečano prisotnost duševnih stisk in težav, ter se zato odločili, da je čas, da ukrepamo. Želeli smo osvestiti dijake o pomenu mentalnega zdravja in zmanjšati družbeno stigmo, ki je okoli te tematike na žalost še vedno močno prisotna. Projekt je finančno podprlo tudi podjetje Euro Plus (NiceLabel). Odziv dijakov, profesorjev, medijev in javnosti je bil izjemen, deležni pa smo bili neštetih zahval ter pohval.

“Ponosna sem, da je naša šola prva v Sloveniji pripravila tako čudovit projekt. Naučila sem se veliko novega in prejela nasvete, za katere vem, da mi bodo v prihodnosti prišli še kako prav,” je zapisala ena izmed udeleženk.

Tudi predavatelji so bili pozitivno presenečeni in navdušeni.

“Pohvala vam dijakom, da ste sami predlagali, organizirali in izpeljali Dan ZaMe. Takoj po predavanju me je že čakalo neobičajno veliko število mailov dijakov z zahvalo, lepimi besedami ter željo po izdelavi Persolog vedenjskega profila in individualnem kariernem svetovanju. Hvala za povabilo k sodelovanju. V Kariernem Placu z veseljem pomagamo," nam je sporočila Andreja Glavač.

Dr. Tristan Rigler pa je zapisal: »Dan ZaMe oz. dan, namenjen duševnemu zdravju na Gimnaziji Kranj, me je prijetno presenetil. Ideja je odlična, saj se vse prepogosto posvečamo drugim zdravstvenim težavam, medtem ko duševno zdravje pogosto zanemarimo ali ga celo jemljemo kot samoumevnega. Dogodek je bil izjemno dobro organiziran in menim, da je dijakom razširil obzorja na področju, ki ni le trenutno zelo aktualno, temveč bo tudi v prihodnosti vedno bolj pereče. Imel sem čast sodelovati pri tem projektu in upam, da bo podobnih dogodkov še več."

Smo mnenja, da nihče ne bi smel čutiti strahu in sramote, ker želi poiskati pomoč. Čas je, da pogovor o duševnih stiskah, skrbi za duševno zdravje in načinih zdravljenja ter samopomoči normaliziramo, še posebej v času, ko se mnogi, še posebej mladi, s podobnimi težavami soočajo še pogosteje kot sicer. Upamo, da smo z našim projektom spodbudili in navdihnili tudi druge šole po Sloveniji, da nam sledijo, ukrepajo in organizirajo kaj podobnega ter priskočijo na pomoč tudi svojim dijakom. Čas je, da se o mentalnem zdravju začne govoriti na glas!

nazaj na Novice