Debaterji Gimnazije Kranj februarja v Evropski parlament v Bruselj

15. januar 2024 / Avtor: Larisa Grbić iz 4. e

V slovensko delegacijo petih članov so bili izbrani kar štirje debaterji Gimnazije Kranj

Debaterji Gimnazije Kranj februarja v Evropski parlament v Bruselj

Od septembra do decembra 2023 so potekala spletna usposabljanja YOULead projekta, ki je bil sestavljen iz delavnic, na katerih smo mladi podali svoj pogled na podnebne spremembe in o njih debatirali s sovrstniki.
V okviru YOULead projekta smo mladi iz petih različnih evropskih držav (Grčije, Italije, Madžarske, Avstrije in Slovenije) oblikovali in pripravili manifest mladih, usmerjen v ukrepe proti podnebnim spremembam. Slednjega bo v mesecu februarju 25 mladih iz vsake države EU predstavilo predstavnikom evropske komisije na Evropski konferenci, ki bo potekala v Bruslju. Dijaki bomo v Bruslju spoznavali tudi delovanje ostalih institucij Evropske unije, ki s svojimi odločitvami vplivajo na našo prihodnost, ter nenazadnje obiskali znamenitosti Bruslja s sovrstniki iz ostalih držav. Program dogodka bo namenjen osveščanju o podnebni krizi in promociji možnosti za mlade, da še pred evropskimi volitvami izpostavijo svoje poglede na izzive, s katerimi se kot družba soočamo.
V slovensko delegacijo petih članov smo bili izbrani kar štirje debaterji Gimnazije Kranj, ki smo bili na delavnicah najaktivnejši in se s tem kvalificirali za udeležbo na konferenco mladih. To smo:  Aleks Glišović iz 2. c, Bine Godnič in Žiga Eržen iz 3. e in Larisa Grbić iz 4. e. V Bruselj bomo potovali v okviru slovenske nevladne organizacije SLOGA, ki v YOULead projektu sodeluje še z ActionAid Hellas (Grčija), WeWorld (Italija), Hungarian Baptist Aid (Madžarska) in s Südwind (Avstrija). 

nazaj na Novice