Dijaki Gimnazije Kranj izvrstni na Cankarjevem tekmovanju

26. marec 2020 / Avtor: Andraž Rakovec iz 4. b

Gimnazija Kranj se je na letošnjem državnem tekmovanju za Cankarjevo priznanje zopet izvrstno izkazala. Naši dijaki so namreč osvojili šest zlatih priznanj, med njimi pa imamo letos celo državno prvakinjo in državnega podprvaka.

Dijaki Gimnazije Kranj izvrstni na Cankarjevem tekmovanju

Tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje je tekmovanje, pri katerem dijaki pišejo poglobljene in kritične eseje na tematiko izbranih del. V letošnji kategoriji 1. in 2. letnikov so dijaki prebirali roman Marjana Tomšiča Oštrigeca in novelo Cirila Kosmača Tantadruj. V kategoriji 3. in 4. letnikov pa so dijaki prebirali znanstvenofantastični roman Adamsa Douglasa Štoparski vodnik po galaksiji in kriminalni roman Maje Novak Cimre. Šolskega tekmovanja, ki je bilo v torek, 12. 11. 2019, na naši šoli, se je udeležilo 68 dijakov. Med njimi je kar 22 dijakov osvojilo bronasto priznanje, kar 15 izmed njih pa se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, ki je potekalo v četrtek, 9. 1. 2020, v Gorenji vasi. Rezultati so bili izvrstni, saj je bilo osvojenih 9 srebrnih priznanj, 7 dijakov pa se je uspešno uvrstilo na državno tekmovanje. Naši dijaki so tako zasedli dve prvi, dve tretji in tri šesta mesta v regiji.

Vrhunec tekmovanja je predstavljajo državno tekmovanje, ki je potekalo v soboto, 7. 3. 2020, na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani. Dijaki so se zopet odlično izkazali in zasedli najvišja mesta v državi. V kategoriji 1. in 2. letnikov je naslov državne prvakinje osvojila Izabela Letonja iz 1. b, ki je za svoj esej dosegla maksimalnih 50 točk in seveda tudi osvojila zlato priznanje. Tega je osvojila tudi Neja Prodan iz 1. a, ki je z zbranimi 45 točkami osvojila 14. mesto v državi. Uspešno je nastopila tudi Tia Vita Ćurčić, ki je osvojila srebrno Cankarjevo priznanje. Vrhunske rezultate so dosegli tudi starejši dijaki v kategoriji 3. in 4. letnikov. 2. mesto in naslov državnega podprvaka je z 48 točkami dosegel Andraž Rakovec iz 4. b, poleg njega so se izkazali tudi dijaki Marcel Malovrh iz 4. h, Jaka Florjančič in Martina Potočnik iz 4. c. Vsi so dosegli 46 točk, zasedli četrto mesto in osvojili zlato priznanje.

Kljub temu da so odlični rezultati na Cankarjevem tekmovanju stalnica za našo gimnazijo, je bilo letošnje leto eno izmed najuspešnejših do sedaj. To potrjuje 6 zlatih priznanj, med njimi naslov državne prvakinje v mlajši kategoriji in naslov državnega podprvaka v starejši. S tem so naši dijaki dokazali, da spadajo v vrh najboljših piscev, obenem pa potrdili tudi dobro delo na šoli, predvsem profesorjev slovenščine, ki dijake že pri rednem pouku seznanijo s natančnim in argumentiranim pisanjem, ki je osnova vsakemu dobremu eseju. Seveda pa gre največja zahvala naši mentorici, profesorici Martini Lušina Basaj, ki že vrsto let z velikim entuziazmom in veseljem vodi tekmovanje na naši gimnaziji. Vsakoletni odlični rezultati so posledica dobrega dela na pripravah, kjer se podrobno in poglobljeno obravnava razpisana dela. Velike zasluge pri letošnjem velikem uspehu imata tudi naši nekdanji dijakinji in sedanji študentki slovenistke Jera Oražem, ki je pomagala pri pripravah 1. in 2. letnikov, in Nastja Bitenc, ki je sodelovala pri pripravah 3. in 4. letnikov. Njuni prispevki, pošiljanje gradiva in razprav je močno olajšalo delo tekmovalcem. Vsem naštetim zato iskrena hvala za njihov čas in energijo. Cankarjevo tekmovanje je tako lahko lep zgled celotni naši gimnaziji glede uspešnega sodelovanja. Ko dijaki, študenti in profesorji delujejo za isti cilj, uspeh preprosto ne more izostati.

nazaj na Novice