Dijaki Gimnazije Kranj za duševno zdravje mladostnikov s projektom Dan ZaMe

17. marec 2022 / Avtor: Vito Grilc iz 3. h / Avtorica kolažev: Meta Frelih iz 4. g / Fotografija: arhiv Gimnazije Kranj

„V projektu vidim neizmeren potencial,“ pravi Ana Gregorc.

Dijaki Gimnazije Kranj za duševno zdravje mladostnikov s projektom Dan ZaMe

V petek, 4. marca 2022, je na Gimnaziji Kranj ponovno potekal Dan ZaMe ali Dan za mentalno zdravje, projekt, s katerim želijo dijaki opozarjati in ozaveščati o pomenu duševnega zdravja mladostnikov. Gre za problem, ki se mu posveča vse več pozornosti, razen poudarjanja njegovega pomena pa mladi pravzaprav ne dobijo nobenih koristnih smernic, kako skrbeti za svoje psihično zdravje in kako ukrepati, ko se zamaje. Težav z njim je v tem klišejsko turbolentnem obdobju človekovega življenja vse več, pandemija in z njo povezani ukrepi pa so bili le še dodatno kurivo zanje. Zato so kranjski gimnazijci januarja lani v srčiki večmesečnega zaprtja družbe ob pomoči profesoric in svetovalne službe sklenili organizirati dogodek, ki bi njim in njihovim vrstnikom pomagal prebroditi pandemijo in okrepiti svoje duševno zdravje.

Tako se je rodila pobuda za Dan ZaMe, v sklopu katerega so ponudili barvito paleto predavanj in delavnic. Dijaki so bili nad njim navdušeni, dogodek je bil tudi medijsko zelo odmeven, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je projektu podelil nagrado za najboljši mladinski projekt leta. V luči teh odzivov je med gimnazijci zrasla želja, da bi Dan ZaMe postal eden izmed tradicionalnih projektov Gimnazije Kranj. Tudi tokrat je zaradi negotovosti žal potekal na daljavo, a vseeno so bili dijaki z vsebinami zelo zadovoljni, saj so tudi letos lahko izbirali med šestimi predavanji in devetimi delavnicami, ki so jih pod krovno temo stres pripravili gimnazijski profesorji in ugledni gostje, med njimi tudi dr. Tristan Rigler, mag. Nastja Mulej, Nik Škrlec, Maruša Pfajfar, Lina Ogris in David Zupančič, dr. med. „Projektu sem se pridružila, ker v njem vidim neizmeren potencial. Mentalno zdravje, predvsem mladih, se je v zadnjem času namreč vidno poslabšalo, zato je bila motivacija za pomoč pri projektu še toliko večja. Ker je večina dijakov potarnala nad težavami s stresom, smo se z ekipo hitro odločili, da bo stres osrednja tema letošnjega Dneva ZaMe. Vrhunsko se mi zdi, da smo k sodelovanju povabili priznane strokovnjake, ki so nam verodostojne vsebine predavali na zanimiv in poučen način.

Dijaki smo od projekta tako lahko odnesli karseda veliko,“ je svoje misli strnila Ana Gregorc, dijakinja drugega letnika in članica organizacijske ekipe, v imenu katere se zahvaljuje še pokroviteljem projekta: podjetjema SRC Infonet in Intelego ter gospodu Boštjanu Grošlju. Čeprav se mentalnega zdravja mladostnikov ne da izboljšati z nekaj predavanji enkrat letno, je projekt Dan ZaMe korak v pravo smer, saj tovrstne vsebine nedvomno pripomorejo k razumevanju in odkrivanju samega sebe in tistih, ki nas obdajajo, o čemer pričata navdušenje in aktivno sodelovanje dijakov, ki so se med drugim v anketi o povratnih informacijah odzvali s komentarji: „Fenomenalno!“, „Imeli smo se super!“ in „Bilo je najbolje!“ Tak odziv pa je bil nenazadnje tudi cilj samega dogodka.

nazaj na Novice