Dijaki Marijampoles Suduvos Gymnasium iz Litve so obiskali Gimnazijo Kranj

08. maj 2023 / Avtor: Neža Zupančič Logar, prof., fotografije: Neža Zupančič Logar, prof.

8 litvanskih dijakov in 4 profesorice so nas prepričali, da litvanščina ni prav nič podobna kateremu koli jeziku, ki ga poznamo

Dijaki Marijampoles Suduvos Gymnasium iz Litve so obiskali Gimnazijo Kranj

V okviru projekta Erasmus+ smo v tednu od 17. 4. do 21. 4. 2023 na šoli gostili gimnazijo Marijampoles Suduvos Gymnasium iz Litve. Obiskalo nas je 8 dijakov in 4 profesorice. Izmenjavo sva organizirala dr. Rok Rudež in prof. Neža Zupančič Logar, sodelovale pa so dijakinje iz 2. f razreda.
Dopoldne so bili z nami pri pouku, zanimali so jih predvsem naravoslovni predmeti in pouk angleščine. Po pouku smo zanje pripravili različne aktivnosti: v ponedeljek smo jih peljali na voden ogled Kranja, v torek smo imeli jezikovne delavnice in svoje goste smo naučili nekaj osnovnih besed in fraz v slovenščini. No, tudi nas so poskusili naučiti nekaj besed v svojem jeziku, pa smo ugotovili, da je litvanski jezik res nekaj posebnega in ni prav nič podoben nobenemu jeziku, ki ga poznamo.
V sredo smo jih odpeljali na ekskurzijo na Gorenjsko in si ogledali Bled, se sprehodili okrog jezera in ter privoščili slastne kremne rezine. Nadaljevali smo pot do Kranjske Gore in Planice, najpogumnejši so se povzpeli tudi na vrh planiške velikanke, obiskali smo Zelence.
V četrtek nas je pot vodila v Ljubljano, kjer smo obiskali Kemijski inštitut in Inštitut Jožefa Stefana. Po zanimivih ogledih in predstavitvah smo se podali še v center mesta. Naše dijakinje so pripravile voden ogled po prestolnici, potem smo si vzeli nekaj prostega časa za sprehod, samostojno raziskovanje, ogled znamenitosti, kavico, kosilo in nakupovanje.
Poleg vsega naštetega smo spoznali veliko novega o Litvi, njihovem šolskem sistemu, saj so nam gosti pripravili zelo zanimivo predstavitev svoje države, njenih znamenitosti, opisali so najtipičnejše jedi, skupaj smo tudi zaplesali njihove tradicionalne plese. Predstavili so nam svojo gimnazijo in različne aktivnosti, ki jih ponujajo tudi izven pouka. Ugotovili smo, da imamo marsikaj skupnega in da nas veliko stvari povezuje.
V tednu, ki je prehitro minil, smo se veliko novega naučili, spoznali nove prijatelje, predvsem smo se skupaj zabavali in res lepo preživeli teden. To je bila izkušnja, ki nam bo ostala za vse življenje.

nazaj na Novice