Dijaki obeh IB-generacij stkali prijateljstva

02. oktober 2019 / Avtor: Pia Kristanc iz 3. h

Dijaki mednarodne mature na Gimnaziji Kranj odšli na IB-tabor 2019 na Debeli rtič.

Dijaki obeh IB-generacij stkali prijateljstva

V četrtek, 19. septembra 2019, smo se dijaki 3. h in 4. h v dopoldanskih urah odpeljali na IB-tabor na Debeli rtič. Po dveh urah vožnje smo končno dočakali prvi pogled na morje. Kosilu in uvodnim informacijam je sledilo športno popoldne. Preizkusili smo se v nogometu, odbojki na mivki, košarki, badmintonu, nekateri med nami pa so sončno vreme izkoristili za zadnji skok v morje. Nato so nam dijaki 4. h predstavili pomemben del IB-programa – CAS. CAS pomeni creativity, activity and service in dijake spodbuja k udeleževanju različnih dejavnosti izven pouka, ki še dodatno širijo obzorja. Sestavljen je iz treh komponent, ki vsaka zase predstavlja pomemben del razvoja vsakega posameznika. Creativity predstavlja razvijanje lastnih idej in ustvarjalnosti, ki vodijo do novih in unikatnih zaključkov. Activity poudarja pomen zdravega življenja in skrb za lastno telo in zdravje. Service predstavlja prostovoljstvo in poudarja pomen naše pomoči sočloveku. Po predstavitvi je sledila večerja, nato pa team building pod vodstvom profesorja Tomforda. Igrali smo se razne spoznavne igrice in se ob tem zelo zabavali. Večer smo zaključili z manjšim medrazrednim tekmovanjem. Po začetnih uspehih 3. h so starejši prevzeli pobudo, izenačili in slavili zmago.

Petek dopoldan je bil zopet rezerviran za športne dejavnosti. Večina dijakov je sončno dopoldne preživela zunaj, nekateri pa so raje uživali v notranjem bazenu. Popoldne smo začeli s predstavitvijo projekta MUN. To je simulacija Organizacije združenih narodov, ki mladim omogoča vpogled v njihovo delovanje. Udeležence izobražuje o diplomaciji, mednarodnih odnosih in globalnih problemih ter izboljšuje njihove sposobnosti debatiranja, nastopanja, pisanja in sodelovanja. V nadaljevanju so nam četrti letniki predstavili svoje teme za zaključno predstavitev pri predmetu Theory of Knowledge. Teme so bile zelo raznovrstne in so se nam zdele izredno zanimive. Petek smo zaključili s potopisnim predavanjem prof. Tomforda, ki se je letos poleti s kolesom odpravil od najbolj južnega pa do najbolj severnega kraja v Veliki Britaniji. Prekolesaril je dobrih 1000 kilometrov v 12 dneh in kolesaril skozi Anglijo, Wales in Škotsko. Predavanje je bilo kvalitetno pripravljeno in zato zelo zanimivo.

Tudi zadnji dan smo začeli aktivno. Še zadnjič smo se sprehodili ob morju in odigrali tekmo namiznega nogometa, ki smo ga našli v skupnem prostoru. IB-tabor smo zaključili z iniciacijo nove IB-generacije. Izvajali smo različne izzive, pri katerih smo uživali tako izvajalci kot gledalci, in končali s slovesno zaprisego. Tako smo tudi mi uradno postali pravi IB-jevci. Debeli rtič smo zapustili z novimi izkušnjami, znanjem in prijatelji ter postali še bolj povezani in pripravljeni na novo šolsko leto.

nazaj na Novice