Dobrodelna modna revija Drugaroka 2023 in semenj na Gimnaziji Kranj

03. april 2023 / Avtor: Anja Sitar, 3. h; fotografije: Urh Mur iz 3. h in Alenka Bizjak, prof.

Zbrana sredstva v višini 800,68 EUR smo namenili Slovenskemu društvu za terapijo s pomočjo psov Tačke Pomagačke

Dobrodelna modna revija Drugaroka 2023 in semenj na Gimnaziji Kranj

V torek, 7. 3. 2023, smo v večnamenskem prostoru Gimnazije Kranj, ponovno priredili dobrodelno modno revijo DrugaRoka. Tudi letos smo se s projektom spoprijele dijakinje iz 3. h Anja Sitar, Ema Bašar in Neža Kovše. Da bi dijakom na zabaven način prikazale, kako nas večina že tako ali tako ponovno uporablja oblačila znotraj ožjih krogov družine in prijateljev, smo pridobile tako dijake kot profesorje, da so prevzeli vlogo naših manekenov. Ti pa so letos svoje kolekcije pridobili s pomočjo malce drugačnega koncepta. Uporabili so namreč svoja oblačila, nekatera  pa smo si seveda sposodili od svojih staršev, sorojencev ali prijateljev. Poleg štirih hodov pa se je s svojim govorom predstavilo tudi društvo Tačke pomagačke, ki smo mu letos tudi namenili vse zbrane prostovoljne prispevke v višini 800,68 EUR. Na dogodek so pripeljali tudi dva od njihovih terapevtskih psov, ki pomagajo širiti dobro voljo in prav nič drugače ni bilo tudi takrat na dan dogodka. Skupaj z manekeni sta se predstavila na modni pisti ter pripomogla k dobremu vzdušju.
Vzporedno z modno revijo pa sta potekala tudi peka palačink in deljenje dobrot, ki so jih prijazno spekli dijaki. Sestavine za palačinke pa je prav tako kot lansko leto prijazno prispevala kmetija Odems. Čisto vsak se je lahko prišel posladkat in uživat v dobri družbi. Zahvaljujemo se vsem, ki ste pripomogli k izvedbi dogodka; organizacijski ekipi, profesorjem, manekenom, voditeljicama in vsem ostalim sodelujočim, nenazadnje pa predvsem vsem obiskovalcem.

Nagovor predstavnic Društva Tačke pomagačke

Društvo Tačke pomagačke je bilo ustanovljeno leta 2007. Opravljamo terapije s pomočjo psa in na ta način pomagamo pri:

-                rehabilitaciji uporabnikov,
-                izboljšanju počutja naših uporabnikov,
-                motivaciji otrok za šolsko delo.

Trenutno je v društvu 72 terapevtskih parov in 30 pripravniških parov, ki se še učijo postati samostojni terapevtski pari. Kljub velikemu številu terapevtskih parov pa nikakor ne moremo zadovoljiti povpraševanja po naših obiskih, tako da mnogo ustanov čaka na prost terapevtski par. Obiskujemo 130 različnih ustanov po celi Sloveniji. To so: osnovne šole, šole za otroke s posebnimi potrebami, knjižnice, domove za starejše, rehabilitacijski center Soča, varstveno-delovne centre in vrtce. Pogosto  nas povabijo tudi na različne prireditve, kjer osveščamo ljudi o odgovornem lastništvu psa in pravilnih pristopih k psu. Naši psi so ustreznega značaja, šolani, veterinarsko pregledani in za delo posebej usposobljeni. V društvu delujejo sami prostovoljci, ki so torej pripravljeni del svojega prostega časa nameniti temu delu. Zelo smo ponosni na status humanitarne organizacije in status društva, ki deluje v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva.

Nagovor organizatork DrugeRoke 2023 Anje Sitar in Eme Bašar iz 3. h

Lepo pozdravljeni še z najine strani in hvala, da ste danes tu. Jaz sem Anja in to je Ema. Letos sva jeseni prevzeli DrugoRoko in jo organizirali skupaj s sošolko Nežo ter s pomočjo profesoric Nataše Kne in Alenke Bizjak. Za projekt sva se odločili, ker se nama je zdel idealna priložnost, da pokažemo, da nam je za naš planet mar in da oblačila lahko vsak od nas ponovno uporabi že znotraj ožjega kroga družine in prijateljev. Prav tako pa ta projekt prikazuje že neko tradicijo na naši šoli, ki ji vsako sledi nova generacija dijakov. Prav tako kot vsako leto do zdaj, smo jo tudi letos prevzeli dijaki 3. h razreda s pomočjo dijakov drugih razredov in profesorjev. Letošnji koncept smo, kot že omenjeno, malce spremenili in priredili. Tako so lahko dijaki manekeni sami in s pomočjo družinskih članov sestavili svoje oprave, za kar pa je seveda potrebno imeti vsaj malo ustvarjalnega duha in umetniške žilice, za katero verjameva, da se skriva v prav vsakem izmed nas. DrugaRoka pa ni le modna revija. Kot ste morda že slišali, je tudi dobrodelna prireditev. Vsako leto z  velikem veseljem zbiramo donacije za najrazličnejše organizacije in letos so na vrsti Tačke pomagačke, ki se nam bodo kmalu predstavile. Organizacijo smo izbrali na podlagi njenega trdega dela in prizadevanja za dobro soljudi. Štirinožci in njihovi skrbniki so pravi junaki, saj nas s svojim delom učijo, da je na prvo mesto včasih potrebno postaviti sočloveka, ki potrebuje našo pomoč. Sočasno z modno revijo po celi šoli poteka tudi prodaja raznih dobrot, ki so jih vse naredili naši dijaki. Zelo so se potrudili in pripravili veliko dobrot. Ker pa se bliža 8. marec, pravzaprav je že čisto pred vrati, vas poleg pladnjev s piškoti čakajo tudi vrečke presenečenja z lepo mislijo, ki jo lahko podarite svoji mami, prijateljici, sestri, babici, teti ... Takole, da ne bova preveč govorili, veseli sva, da ste se prireditve udeležili v tako lepem številu in upava, da ste do sedaj uživali v modni reviji.

nazaj na Novice