Dosežki dijakov Gimnazije Kranj 2023 z bivšim predsednikom Borutom Pahorjem

27. junij 2023 / Avtor: Klara Logar in Nina Piškur iz 3. f; Fotografije: Mak Detela in Luka Bavdaž

7 dijakov je državnih prvakov, 8 dijakov je ali bo odšlo na olimpijade iz znanja. Kranjski gimnazijci osvojili 52 zlatih, 71 srebrnih in 333 bronastih priznanj na tekmovanjih iz znanja.

Dosežki dijakov Gimnazije Kranj 2023 z bivšim predsednikom Borutom Pahorjem

V petek, 23. 6. 2023, je bila na Gimnaziji Kranj slavnostna podelitev nagrad za dosežke naših dijakov, prav tako pa smo počastili dan, ko je naša država postala samostojna. Prireditve so se udeležili vsi nagrajenci in nagrajenke, profesorski zbor, ravnatelj, predsednik Alumni kluba Gimnazije Kranj Gregor Benčina in bivši predsednik republike gospod Borut Pahor. Dogodek se je začel ob 9. uri, ko smo z aplavzom pozdravili prihod bivšega predsednika, ki nas je nato nagovoril. V svojem govoru se je spominjal dneva, ko se je naša država osamosvojila, nato pa vse prisotne pozval k uresničitvi njihovih sanj in želja. Nagovoril nas je tudi ravnatelj mag. Aljoša Brlogar, ki je čestital vsem nagrajencem in nagrajenkam, pa tudi ostalim dijakom v tem šolskem letu. Letošnje šolsko leto je 263 dijakov zaključilo z odličnim uspehom, kar 41 izmed teh ima v spričevalu same petice. Na tekmovanjih iz znanja, športa in umetnosti pa smo zbrali kar 333 bronastih, 71 srebrnih in 52 zlatih priznanj. Za večje dosežke dijaki prejmejo plaketo, tisti najbolj uspešni pa veliko plaketo. Plaketo je za uspehe na različnih področjih prejelo 9 dijakov. Veliko plaketo so prejeli: Jan Bavdek (1. a), Blaž Gašperlin (1. a), Aljaž Erman (2. a), Benjamin Gašperin (3. h) in Žan Ambrožič (4. h). Prireditev so popestrili tudi glasbeni nastopi. Trio flavt, ki ga sestavljajo Dora Stepanović, Ana Poljanšek in Maruša Kumše, je otvoril prireditev s slovensko himno in s skladbo "Menuet antique", dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj pod taktirko prof. Erika Šmida je zapel pesem "Življenje je lepo", fantovski pevski zbor pa se je predstavil s pesmijo "I Want It That Way". Povezovalni scenarij je napisal profesor Mihael Šorli, celotni program je sestavila profesorica Mojca Lokar, priprave na prireditev pa je vodila profesorica Martina Lušina Basaj. Po podelitvi je sledilo fotografiranje z bivšim predsednikom, nato smo dijaki prejeli še spričevala in odšli na zaslužene počitnice.

Velika plaketa Gimnazije Kranj

Veliko plaketo je prejel Jan Bavdek, 1. a.  Jan je osvojil bronasto medaljo na prvem mladinskem naravoslovnem izzivu (JSC) v februarju 2023. Na državnem tekmovanju iz matematike je osvojil zlato priznanje.

Veliko plaketo je prejel Blaž Gašperlin, 1. a. Blaž je osvojil bronasto medaljo na mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi v decembru 2022 v Bogoti v Kolumbiji. Na državnem tekmovanju iz astronomije je zasedel 2. mesto in se uvrstil v izbor za nadaljnja meddržavna tekmovanja. Na državnem tekmovanju iz kemije je dosegel 3. mesto. Blaž je osvojil še zlato priznanje iz naravoslovja in za 9. mesto iz računalništva Bober.

Veliko plaketo je prejel Aljaž Erman, 2. a. Aljaž se je udeležil naravoslovne olimpijade in prejel srebrno medaljo.  Na državnem tekmovanju iz fizike je zasedel 6. mesto v 3. tekmovalni skupini in poleg zlatega priznanja prejel tudi pohvalo. Na evropski olimpijadi iz fizike je prejel pohvalo. Je državni prvak v razvedrilni matematiki. Na državnem tekmovanju iz kemije je osvojil 2. mesto. Prav tako 2. mesto je osvojil na državnem tekmovanju iz astronomije. Poleg zlatega priznanja je prejel tudi 2. nagrado in se je uvrstil v izbor za nadaljnja meddržavna tekmovanja. Zlato priznanje je osvojil še iz logike, matematike in naravoslovja.

Veliko plaketo je prejel Benjamin Gašperin, 3. h. Benjamin je državni prvak v finančni matematiki. Na mednarodno ekonomsko olimpijado odhaja 24. 7.–2. 8. 2023. Benjamin je tudi državni prvak iz kemije in državni prvak iz fizike v 2. skupini in poleg zlatega priznanja je prejel tudi 1. nagrado. Zlato priznanje je osvojil na državnem tekmovanju iz matematike z 10. mestom. V spričevalu ima zapisane same petice.

Veliko plaketo je prejel Žan Ambrožič, 4. h. Žan je na državnem tekmovanju iz fizike zasedel 3. mesto v 3. tekmovalni skupini in poleg zlatega priznanja prejel tudi 3. nagrado. Je član ekipe za mednarodno olimpijado iz fizike. Na državnem tekmovanju iz matematike je dosegel 8. mesto in s tem zlato priznanje. Zlato priznanje je osvojil tudi iz kemije z 12. mestom. Na tekmovanju iz astronomije je zasedel 9. mesto in se je uvrstil v izbor za nadaljnja meddržavna tekmovanja. Žan je pomagal pri pripravah dijakov na tekmovanje iz fizike, naravoslovja in kemije. Intenzivno je pomagal na pripravah na kemijsko olimpijado in naravoslovno olimpijado za nižje letnike. Z neverjetnim občutkom za nadarjene dijake je prispeval ogromno k zelo dobrim uvrstitvam naših dijakov. Žan je vsa štiri leta aktiven pri promocijskih dejavnostih, prevzame vodenje delavnic na taboru za osnovnošolce in Noči na Gimnaziji Kranj.

Plaketa Gimnazije Kranj

Gorazd Jurekovič, 2. d, je osvojil 3. mesto v skupnem seštevku mladinskega evropskega pokala v težavnosti do 18 let v športnem plezanju.

Tjaša Hribar, 4. c, ima v vseh štirih gimnazijskih spričevalih zapisane same petice.

Neža Babič, 4. h, je državna prvakinja na računalniškem tekmovanju RTK.

Brina Mohar, 3. h, je državna prvakinja iz psihologije. V spričevalu ima zapisane same petice.

Maj Bijol, 3. h, je osvojil prvo nagrado na državnem tekmovanju iz pisanja iz pisanja filozofskega eseja. Udeležil se je tudi 31. mednarodne filozofske olimpijade v Atenah, IPO 2023.

Lara Livaković Kočevar, 2. a, je osvojila 4. mesto na Online International Zimbabwe Schools Debating Championship v kategoriji posamičnih debaterjev. Je članica nacionalne ekipe za svetovno debatno tekmovanje World Schools Debath Championship v Hanoju.

Plaketo so prejele avtorice raziskovalne naloge: Mezokozmos, učni pripomoček ali le okras za okensko polico, ki ga ni potrebno zalivati.  Dijakinje 3. a Ajda van der Geest, Ana Koselj Brejc in Ema Šparovec so osvojile zlato priznanje na mednarodni raziskovalni olimpijadi VILIPO v Litvi.

Priznanje za osvojeno zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja in za same petice v spričevalu

Nika Zavašnik, 4. a, je osvojila zlato priznanje s 5. mestom na državnem tekmovanju iz španščine. V spričevalu ima same petice.

Vid Pungerčar, 4. a, je osvojil zlato priznanje s 5. mestom na državnem tekmovanju iz kemije. V spričevalu ima same petice.

Klara Stariha, 4. a, je osvojila zlato priznanje iz geografije. V spričevalu ima zapisane same petice.

Živa Rozina, 3. h, je osvojila zlato priznanje iz psihologije. Živa ima v spričevalu zapisane same petice.

Sanja Remškar, 3. h, je osvojila zlato priznanje iz logike (9. mesto). V spričevalu ima zapisane same petice.

Pia Vidmar, 1. a, je na državnem tekmovanju iz matematike osvojila zlato priznanje. V spričevalu ima zapisane same petice.

Jakob Velkavrh, 3. h, je na državnem tekmovanju iz fizike zasedel 5. mesto v 2. tekmovalni skupini in poleg zlatega priznanja prejel tudi pohvalo. Jakob ima v spričevalu zapisane same petice.

Zara Marjanovič, 3. h,  je na državnem tekmovanju iz matematike zasedla  5. mesto. Poleg zlatega priznanja je prejela še pohvalo. Zara ima v spričevalu zapisane  same petice.

Matic Primožič, 3. č, je osvojil zlato priznanje za 7. mesto iz matematike in zlato priznanje za 12. mesto iz kemije. V spričevalu ima zapisane same petice.

Vida Kralj, 3. a, je osvojila dve zlati priznanji. Na državnem tekmovanju iz nemščine je zasedla 4. mesto, na državnem tekmovanju iz geografije pa 17. mesto. Vida ima v spričevalu zapisane  same petice.

Priznanje Gimnazije Kranj za dijake, ki so na državnih tekmovanjih iz znanja osvojili zlato priznanje

Priznanje je prejela Meta Gašperlin, 2. a, za osvojeno zlato priznanje na državnem tekmovanju iz slovenščine (12. mesto).

Vito Grilc, 4. h, je na državnem tekmovanju iz nemščine osvojil 5. mesto in zlato priznanje.

Lučka Ficko, 1. b,  je osvojila 3. mesto na državnem tekmovanju iz kitajščine.

Julija Kuhar,  2. a, je osvojila zlato priznanje s 5. mestom na državnem računalniškem tekmovanju Bober.

Toni Kišek, 3. f, je prejel priznanje za osvojeno zlato priznanje s 4. mestom na državnem računalniškem tekmovanju Bober.

Eva Tolar, 2. b, je osvojila zlato priznanje na državnem tekmovanju iz biologije. Zasedla je 9. mesto.

Maks Florjan Jesihar, 2. b, je osvojil zlato priznanje iz geografije. (13. mesto)

Ana Račič, 1. b, je osvojila zlato priznanje iz geografije (13. mesto).

Neža Kočevar, 4. č, je osvojila zlato priznanje iz geografije (13. mesto).

Neža Polajnar, 2. f, je na državnem tekmovanju iz psihologije prejela zlato priznanje za 9. mesto.

Angelina Zupan 3. a, je osvojila zlato priznanje iz psihologije.

Lovro Lotrič, 4. h, je na državnem tekmovanju iz logike osvojil zlato priznanje za 11. mesto.

Ana Jagodic, 4. h,  je osvojila zlato priznanje iz logike. (19. mesto)

Zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike je osvojil Maj Soklič, 3. h  (19. mesto).

Alja Šlenc, 4. h, je osvojila zlato priznanje iz logike. Alja se je uvrstila na lingvistično olimpijado, ki bo julija v Bolgariji.

Aljaž Šolar, 1. a, je osvojil zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike za 5. mesto. Poleg zlatega priznanja je prejel tudi pohvalo. Osvojil je tudi zlato priznanje iz logike.

Priznanje Gimnazije Kranj

Na državnem tekmovanju iz prve pomoči je ekipa naše šole dosegla 4. mesto. V ekipi so bili:

Nana Turk, 1. a

Peter Brelih, 2. g

Ožbej Naglič, 2. g

Maks Hudobivnik 2. f

Tinkara Mojca Žlindra, 2. c

Tjaša Kumlanc, 2. c  

Ekipa košarkaric 3 na 3 je na državnem šolskem prvenstvu dosegla 2. mesto:

Dekleta Eva Subotič, 1. g

Tina Kristan, 3. c

Ela Sajevic, 3. g

Ajda Germ, 3. a

Maša Rekelj, 2. b

  1. mesto na šolskem državnem prvenstvu v plavanju v štafeti 4 x 50 metrov so dosegli

Zala Pogačar, 4. e

Hana Bizant, 2. b

Nejc Hrovat, 1. b

Jon Kovačič, 1. a

Ekipni šolski državni prvaki v veleslalomu so postali:

Luka Bertoncelj, 3. f, ki je tudi šolski državni prvak v veleslalomu.

Nejc Dolenec, 2. b

Lan Sajovic, 3. f

Tin Sajovic, 2. e

Priznanje je prejela Lara Reš, 2. a,  za osvojeno 2. mesto na šolskem državnem prvenstvu v športnem plezanju.

Tinkara Dolžan, 2. a, je prejela priznanje za osvojeno 3. mesto na šolskem državnem prvenstvu v športnem plezanju.

Ajda Meglič, 2. a,  je osvojila 2. mesto na šolskem državnem prvenstvu v atletiki v skoku v daljino.

Priznanje je prejel Tom Teršek, 2. a, državni prvak v metu kopja.

Na državnem ekipnem šahovskem prvenstvu srednjih šol je naša ekipa osvojila 3. mesto. Ekipo je vodil Ožbej Markun, 2. d. Tekmovali so še:

Žiga Kuralt, 4. a

Vid Pungerčar, 4. a

Matej Gaberc, 4. a 

Matej Sarajlić, 4. d

Priznanje je prejel Nejc Moškotelec, 4. h, avtor raziskovalne naloge z naslovom:

Učinek zaužitja kofeina na rezultate VO2max, izmerjene pri športnikih in nešportnikih. Naloga je na interdisciplinarnem področju prejela zlato priznanje.

Priznanje je prejela Izabela Letonja, 4. h, avtorica raziskovalne naloge z naslovom:

Vpliv različnih perspektiv v romanih Óštrigéca in Ameriški bogovi na učinkovitost prikaza upodobljenih dežel kot svetih. Naloga je na področju Slovenski jezik in književnost prejela zlato priznanje.

Priznanje je prejel Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj . Za njim je zelo uspešno leto. Po praznovanju dvajsetletnice jeseni 2022 je zbor v marcu iz Bratislave prinesel zlato priznanje in pripravil odmeven koncert z Akademskim pevskim zborom France Prešeren in vrhunskim švedskim zborom Zero8 – da omenim le najodmevnejše dogodke.

Pohvala Gimnazije Kranj za odličen uspeh s samimi peticami v spričevalu

Marko Krišelj, 4. a

Žiga Kuralt, 4. a

Matija Turk, 4. a

Filip Herlec, 4. a

Ema Šlibar, 4. c

Ema Bašar, 3. h

Tadej Fritz, 3. h

Nika Kobal,  3. h

Lan Jošt Kozole, 3. h

Uršula Torkar, 3. h

Ajda Jarc, 3. b

Maruša Korbar, 3. b

Klara Pelko, 3. c

Urša Merljak, 3. č

Lara Stoilov Spasova, 2. b

Meta Mencej, 2. c

Eva Kranjec 2. d  

Ožbej Markun, 2. d

Sara Leban, 2. g

Matevž Grašič 1. č

Špela Škufca, 1. d

Jaša Urh, 1. d

Živa Hudohmet, 1. e

Zala Udir, 1. e

Manca Ilinčič 1. f

Femke Van Der Geest 1. f

Lana Vitorovič 1. g

nazaj na Novice