Dve zlati in štiri srebrne sovice na državnem srečanju mladih raziskovalcev

16. maj 2023 / Avtor: Bernarda Lenaršič, prof.

Osem kranjskih gimnazijcev se je s svojim nalogami odpravilo v Mursko Soboto

Dve zlati in štiri srebrne sovice na državnem srečanju mladih raziskovalcev

V torek, 15. 5. 2023 je na Gimnaziji Murska Sobota potekalo 57. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Tekmovanja so se udeležili dijaki, ki so se že izkazali na regijskem tekmovanju, nato pa so državne komisije izbrale z vsakega od 19 področij do 6 najboljših osnovno- in 6 srednješolskih nalog. Pod koordinatorstvom raziskovalne dejavnosti na šoli prof. Roka Rudeža se je na državno tekmovanje letos uvrstilo kar 8 naših dijakov s 6 nalogami.
Gimnazijo Kranj so tako zastopali Žan Ambrožič (Numerične metode za iskanje približkov ničel funkcij; mentorica Barbara Kušar, prof.), Ajda van der Geest, Ana Koselj Brejc in Ema Šparovec (Mezokozmos, učni pripomoček ali le okras za okensko polico, ki ga ni potrebno zalivati; mentorica Urša Petrič, prof.), Matej Jelenc (Difrakcija laserskega žarka na tankih žicah; mentor mag. Oliver Ogris, prof.), Izabela Letonja (Vpliv različnih perspektiv v romanih Oštrigeca in Ameriški bogovi na učinkovitost prikaza upodobljenih dežel kot svetih; mentorica Bernarda Lenaršič, prof.), Brina Lukančič (Kako trdota voda vpliva na odstotni delež ekstrahiranega kofeina iz fino mlete mešanice kave Robusta in Arabica, kuhane z avtomatom; mentorica Petra Flajnik, prof.) in Nejc Moškotelec (Učinek zaužitja kofeina na rezultate VO2max, izmerjene pri športnikih in nešportnikih; mentorica dr. Petra Košir, prof.).
Srečanje je za udeležence pomenilo obogatitev z novim znanjem in idejami, še posebej pa sta recenzente posameznih področij navdušili nalogi Izabele Letonja in Nejca Moškotelca, ki sta se v Kranj vrnila z zlatim kipcem, ostali tekmovalci pa so za svoja dela prejeli srebrna priznanja. Tekmovalcem iskreno čestitamo ter jim želimo še veliko plemenite radovednosti in novih odkritij.

nazaj na Novice