Ekskurzija po Gorenjski

01. oktober 2019 / Avtor: Lara Škulj in Lara Gros iz 1. c

Dijaki prvih letnikov so na jesensko ekskurzijo odšli na Deželo.

Ekskurzija po Gorenjski

V sredo, 18. 9. 2019, smo se prvi letniki odpravili na celodnevno ekskurzijo po Gorenjski. Pot smo začeli na glavni avtobusni postaji v Kranju. Naš prvi postanek je bila Radovljica, kjer smo si ogledali Čebelarski muzej, ki se nahaja v samem središču mesta v baročni graščini in predstavlja bogato tradicijo slovenskega čebelarstva. Po končanem ogledu smo se odpeljali proti Bledu in si ogledali muzej Triglavskega narodnega parka. Med drugim smo izvedeli, da TNP pokriva 4 odstotke površine Slovenije in spada med najstarejše evropske parke. Kasneje smo se ustavili na Pokljuki. Sprehodili smo se po šotnem barju, ki je tudi najbolj južno ležeče barje v Evropi. Imenuje se tudi visoko barje, ker se površje rahlo dviguje zaradi nalaganja plasti mahu. Območje je zelo ravno in skoraj brez hranilnih snovi. Sami smo imeli možnost meritve pH vrednosti v vodi barja. Izmerili smo jo med štiri in pet, kar dokazuje, da je barje kislo. Našo pot smo nadaljevali do Stare Fužine, kjer smo si ogledali korita Mostnice. Največja znamenitost Mostnice je slonček, stena, ki jo je reka oblikovala v obliko slona.

Po obisku korit smo se lačni odpravili na težko pričakovano kosilo. Po kosilu smo se mimo Soriške planine odpeljali do Železnikov. Tam smo si ogledali železarski muzej, ki je posvečen predvsem petsto letni zgodovini železarstva v Selški dolini. Do zamrtja železarstva zaradi konkurence večjih podjetij so bili glavni izdelek žeblji. Po končanem ogledu smo se vrnili na avtobus in se odpravili nazaj v Kranj.

Ekskurzija je bila zelo zanimiva izkušnja, saj smo obiskali nekaj najlepših krajev Slovenije in izvedeli veliko novih stvari.

nazaj na Novice