Ekskurzija v Krakov za tretje in četrte letnike

08. oktober 2021 / Avtor: Izabela Letonja iz 3. h, Peter Grašič in Petar Petkovski iz 3. h

Dijaki so si ogledali koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau in staro mesto Krakova.

V petek, 1. 10. 2021, smo se dijaki tretjega in četrtega letnika Gimnazije Kranj v spremstvu profesorja Marjana Vebra in profesorice Barbare Logar odpravili na tridnevno ekskurzijo na Poljsko. Po deseturni vožnji smo se najprej ustavili v nekdanjem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, kjer smo bili po ogledu kratkega uvodnega filma prosti, da si ogledamo muzej v barakah delovnega taborišča Auschwitz 1. Nato smo se odpeljali le sedem kilometrov stran do Auschwitza 2 oz. Birkenaua, ki je med drugo svetovno vojno služil kot uničevalno taborišče – tam smo se sprehodili med barakami za nekdanje zapornike, nato pa še po železniškem peronu do spomenika, postavljenega na mestu, kjer so nekoč stale zloglasne plinske celice.

Po ogledu nas je čakala še slaba ura vožnje, preden smo prispeli v Krakov. Po nastanitvi v hostlu in kratki večerji smo bili napoteni do glavnega trga za kratek nočni ogled centra mesta in tamkajšnjih kulturnih znamenitosti. Z jutrom naslednjega dne so se ogledi nadaljevali – dopoldne pod vodstvom lokalne vodičke, ki nam je predstavila dele Krakova, pomembne za judovsko zgodovino, popoldne pa nas je po gradu Vavel in starem delu mesta vodil profesor Veber. Med ogledi in po njih smo imeli dijaki dovolj prostega časa tudi za samostojno raziskovanje mesta – seveda pod pogojem, da smo bili pravočasno nazaj v hostlu. V nedeljo smo takoj po zajtrku odšli nazaj proti Sloveniji, kamor smo prispeli srečni in zdravi okoli devetih zvečer.

Zloglasni »Arbeit macht frei«

Bil je prelep sončen dan, definitivno najlepši tistega tedna. A se ne bi mogel bolj razlikovati od vzdušja, ki je viselo v zraku. Smeh na avtobusu sta zamenjala cmok v grlu in zloveščna tišina. In to upravičeno: prispeli smo namreč v poljsko mesto Oświęcim, nam bolj znano pod imenom Auschwitz. Že na avtobusu smo si ogledali Schindlerjev seznam, tako da smo neka pričakovanja o tem, kako bo v samem taborišču, že imeli. A niti približno nas ta film, če bi nas karkoli sploh lahko, ni pripravil na to, kar je sledilo.

Po prihodu v taborišče, ki danes služi kot muzej, smo si ogledali kratek film o zgodovini Judov na Poljskem, s posebnim poudarkom na drugi svetovni vojni. Ugotovili smo, kako so jih najprej nacisti vse skupaj spravili v geto, ki smo si ga naslednji dan tudi ogledali, potem pa postopoma prevažali do taborišč, med katerimi je največje bilo prav Auschwitz.

Po ogledu filma smo odšli na ogled samega taborišča. Najprej smo si ogledali taborišče Auschwitz 1, ki je bilo zgrajeno nekoliko prej kot Auschwitz 2, ki smo si ga ogledali pozneje. Po zloglasni tabli Arbeit macht frei (»Delo osvobaja«), smo si z muko ogledali prostore, kjer so se pred 70 leti odvijale te nečloveške grozote. Videli smo, v kakšnih razmerah so ljudje takrat tam živeli, in s kakšno srhljivo metodičnostjo so nacisti vse skupaj vodili. Videli smo tudi ostanke številnih revežev, ki so se takrat znašli tam: od njihovih čevljev in oblačil do njihovih las, iz katerih so nacisti delali vrvi.

Po tem pretresljivem ogledu pa je sledil še ogled drugega taborišča, torej Auschwitza 2. Če je za prvega veljalo, da je bilo »klasično« koncentracijsko taborišče, je drugo služilo le enemu namenu — umoru čim večjega števila ljudi. Po vsej verjetnosti je to en izmed najgrozljivejših krajev, ki so kadar koli obstajali. V njem smo videli poslopja, v katerih so ljudje spali, železnico, katere končna postaja je bila ravno tu, večmetrske električne žice, ki so cel kompleks obdajale, in pa seveda ostanke krematorijev, ki pa so jih nacisti že pri koncu vojne večinoma zrušili.

Na koncu samega taborišča je postavljen spomenik, namenjen vsem žrtvam Auschwitza. Ob njem pa so kamnite plošče, napisane v vseh jezikih, ki so jih ljudje, ki so tu končali, govorili.

Na teh ploščah pa piše ravno to, kar je tudi meni glavno sporočilo tega ogleda: da se nikoli ne pozabi.

nazaj na Novice