Estonske dijakinje na Gimnazijo Kranj pripeljal projekt Erasmus

14. maj 2024 / Avtor: Zoja Rožič in Maša Milena Šuštar iz 1. b ter Jaka Stritih iz 1. c

Raziskovali smo svojo in tujo deželo, ju primerjali ter se učili tujih jezikov

Estonske dijakinje na Gimnazijo Kranj pripeljal projekt Erasmus

V torek, 16. 1. 2024, so na našo šolo prišle 4 dijakinje iz Estonije, ki so nam delale družbo do konca tedna, medtem ko smo jim predstavili svojo šolo in državo. Prvič smo se spoznali pri uri angleščine, kjer smo skupaj rešili kviz, ki so ga pripravile 4 naše dijakinje. Tekmovali smo v skupinah in vsako je zastopala tudi ena gostujoča dijakinja. Igra je preverila naše znanje o športu, umetnosti, literaturi in zgodovini naše države in Estonije. Vsi smo odšli od ure z novim znanjem, nekateri pa tudi s sladko nagrado.
Ali ste vedeli, da je Estonija pionir na področju spletnega političnega volilnega sistema? Govorimo o tehnološko napredni demokraciji! Poleg tega estonščina zaseda prvo mesto po številu sklonov za samostalnike - predstavljajte si sledenje 14 sklonom! Slovenija pa je morda majhna, vendar ima višje gorske vrhove kot mnoge druge države. Se pa Estonija lahko pobaha z mnogo daljšo obalo. Obala Estonije se razteza kar 4000 kilometrov!
Estonke smo prvič spoznali v 1. letniku, ko smo prišli k uri slovenščine pri profesorici Tini Lušina Basaj. Hitro smo se razporedili po klopeh in najprej spoznali Estonke. Bile so zelo prijazne in pripravljene na učenje slovenščine. Ko jim je profesorica povedala nekaj izrazov, ki so jih s težavo izgovorile, smo bili na vrsti za učenje mi. Estonke so nam s skupnimi močmi poskušale razložiti zapleten jezik, ki smo ga sčasoma vsi vsaj delno obvladali. Naučili smo se osnovnih fraz, kot so: pozdravljeni, hvala, prosim, jaz sem in podobno. Po tej uri smo Estonke povabili še k uri informatike, pri kateri smo izdelovali miselne vzorce, pri katerih so z veseljem pomagale. Naslednji dan so se nam najprej pridružile pri uri angleščine, pri kateri so nam predstavile svojo prelepo državo. Pozorno smo poslušali, saj so predstavitev vodile dijakinje same. Z malo pomoči svoje profesorice so končale predstavitev in nam pokazale še video o estonskem izobraževalnem sistemu. Po predstavitvi nam je ostalo še nekaj časa, zato smo se fantje odločili, da jim zapojemo pesem Siva pot. Kmalu se je pridružil ves razred in z dirigentsko pomočjo profesorice Žepič smo dokončali pesem. Po koncu ure smo primerjali slovenski in estonski izobraževalni sistem. Primerjali smo tudi stopnjo uporabe umetne inteligence. Ugotovili smo, da je uporaba teh pripomočkov v Estoniji veliko bolj podpirana kot v Sloveniji. Od njihove profesorice za angleščino smo izvedeli, da tudi sama uporablja različna orodja, da lažje in hitreje popravi teste. Po končani uri smo oddali miselne vzorce in se poslovili od Estonk. Med odmori smo si izmenjali tudi znanje ne preveč lepih besed, saj smo bili vsi tako žejni znanja.

nazaj na Novice