Februarja je čas za umetnost in kulturo

16. februar 2024

Kranjski gimnazijci so 8. februarja praznovali poetično

Februarja je čas za umetnost in kulturo

Kranska slama slamala v Layerjevi hiši

Avtorica: Iza Lota Kovač iz 2.b

Slam poezija se je začela v 80. letih prejšnjega stoletja, ko se je njen začetnik Marc Kelly Smith zaradi pomanjkanja strasti odločil poezijo vrniti tja, kjer se je tudi začela – med občinstvo. Prav to je tudi želja kranjske slam skupine Kranska slama, ki deluje pod okriljem Layerjeve hiše. Zato smo njeni člani za Prešernov dan poleg že skoraj tradicionalnega tekmovanja v slam poeziji organizirali tudi pop-up poezijo. V stilu spontanih nastopov in z željo po neposrednem stiku smo stopili med občinstvo in zanje člani slam skupine v četrtek dopoldne slamali kar za mizami kavarne, med gosti, ob kavi, kjer najboljši verzi po naših izkušnjah tudi nastanejo. In povem vam lahko nekaj; četudi Prešernov dan ni bil najtoplejši, zabave, poezije in strasti na terasi Layerjeve hiše ni manjkalo.

Navdihujoč obisk pesnice Ane Svetel

Avtorici: Lara Jelić in Sara Andrejc iz 4. d

V petek, 2. februarja 2024, nas je v okviru mednarodnega projekta POT-VOT (Poets of Today-Voices of Tomorrow) obiskala slovenska pesnica in antropologinja Ana Svetel. Dogodek se je odvijal v prijetnem vzdušju, kjer je pesnica najprej prebrala nekaj svojih pesmi, nato pa smo jih skupaj interpretirali in imeli priložnost deliti svoje razmišljanje in dojemanje le-teh. Gostja je prisluhnila našim izjavam in dodala svoje poglede, kar je pripomoglo k boljšemu razumevanju sporočil njene poezije. Imeli smo tudi možnost, da smo pesnici postavili nekaj vprašanj o njenem literarnem ustvarjanju in pesniškem procesu, njeni odgovori pa so nam omogočili še globlji vpogled v njena dela in osebno ustavljalno pot. Veseli smo, da smo imeli priložnost na gimnaziji gostiti Ano Svetel in se poglobili v svet poezije. Njen obisk je bil dragocena izkušnja, da smo se naučili nekaj novega o sodobni poeziji ter razširili svoja literarna obzorja. 

Prešernova in avtorska dijaška poezija ob prazniku kulture

Avtorica: Vita Praprotnik iz 4. č

V četrtek, 8. februarja 2024, smo dijakinje in dijak tretjega in četrtega letnika Ana Vajs, Vita Praprotnik, Uma Černe Klofutar, Hana Šavs, Lucija Žbogar ter Martin Černe ob slovenskem kulturnem prazniku sodelovali na prireditvi Prešernovega smenja. V čast Prešernovemu obsežnemu opusu del smo interpretativno brali njegove pesmi Povodni mož, Glosa, Zdravilo ljubezni ter Ribič. Vzdušje je bilo sproščeno in prijetno. V starem delu Kranja se je zbralo ogromno ljudi, da bi se podružili in se skupaj spominjali Franceta Prešerna. Kljub mrazu smo se vsi lahko pogreli s čajem in se najedli ter se posladkali z dobrotami, ki so jih ponujali na stojnicah. Dijaki smo ponosni, da smo ob prazniku svojega največjega pesnika z recitacijami doprinesli k odličnemu programu Kranjskega smenja.

Fotografije: prof. Ana Žunič, Rebeka Cankar iz 3. a

nazaj na Novice