Francoska avantura »joie de vivre«

05. julij 2022 / Avtor: Nataša Adžič, prof. / Fotografije: Nataša Adžič, prof.

Kranjski gimnazijci so popotovali od Chamonixa do Pariza.

Francoska avantura »joie de vivre«

V sredo, 24. junija 2022, smo se odpravili na veliko francosko avanturo, ki se je začela v Chamonixu z dih jemajočim razgledom na masiv Mont Blanca. Naslednje mesto na seznamu je bilo mesto Annecy, kjer smo se lahko kopali v jezeru, se sprehodili skozi stari del mesta in preprosto uživali v ležernem ritmu klasičnih počitnikarjev. Clermont-Ferrand pa je mesto, ki nam je na koncu dneva ponudilo še kako potrebno udobno posteljo.

Drugi dan francoskega »tour de bus« nas je vodil na ogled gradov Chenonceau in Chambord ter gotske katedrale v mestu Tours, kjer smo zopet lahko samostojno odkrivali prikupnost starega dela mesta. Žal nam nočitve ti zlobni Francozi niso želeli nuditi v nobenem od gradov, kljub temu da so imeli na voljo kup praznih spalnic z navidez zelo udobnimi posteljami.

Naslednji dan nas je na obisk povabila prestolnica Francije, Pariz. Vabilu smo se odzvali in kot vihar zavzeli največje znamenitosti Pariza: Slavolok zmage, Elizejske poljane, Place de la Concorde, Montmartre, Eifflov stolp. V duhu pomorske velesile, kar Slovenija seveda je, smo z ladjico prekrižarili reko Seno in z vetrom v laseh opazovali glavno mesto s popolnoma druge perspektive.

Zadnji dan naše velike avanture je usoda hotela, da imamo prost dan. Nekateri so dan izkoristili za muzeje, drugi za nakupovanje, tretji za brezciljno pohajkovanje in lenarjenje v francoskem stilu. Lahko bi rekli, da smo spoznavali »joie de vivre«. Lahko se zahvalimo drug drugemu za res zelo prijetno družbo, nemalo smeha in upajmo, da se kmalu spet vidimo na naslednji dogodivščini.

nazaj na Novice