Genetika so ljudje, otroci okoli nas

11. maj 2020 / Avtor: Janja Jesenko in Žana Demšar iz 2. f

Kranjski gimnazijci so pisali pisma otrokom in najstnikom iz Društva Viljem Julijan, ki trpijo za redkimi boleznimi.

Dijaki drugega letnika smo pri pouku biologije obravnavali temo genetike. Profesorica nam je predstavila celotno snov z drugega zornega kota. Genetika sega preko teoretične razlage o dedovanju, genih in DNK. Gre za realnost mnogih obolelih po svetu, zato smo dobili pobudo, da napišemo pismo malim borcem. To so otroci in najstniki iz Društva Viljem Julijan, ki trpijo za redkimi boleznimi. Imeli smo imenitno priložnost prebrati nekaj malega o njihovem življenju, njihovih izzivih in tudi o hobijih, ki jih imajo. Ti močni posamezniki kljub vsem preprekam, ki jih doživljajo, sledijo svojim sanjam in s tem vlivajo moč ter pogum vsem nam.

Danes smo ujeti med stotine mailov, sporočil in drugih obveznosti, pozabimo pa na tisto, kar je res pomembno. Zato vas pozivava, da pokažete podporo našim malim borcem, da spet stopimo skupaj kot skupnost in naredimo svet skupaj malo lepši. Zatorej vzemite v roke pisalo in papir, prisluhnite njihovim zgodbam in prebudite v sebi empatijo do sočloveka. Prejeli smo že kar nekaj povratnih pisem otrok in njihovih družin, za kar smo jim zelo hvaležni. Nekateri otroci in naši dijaki so vzpostavili že pravo dopisovalsko navezo. Pisanju pisem so se pridružili tudi nekateri dijaki 4. letnika.

Pozdravljen Bor!
Kako si kaj v teh dneh izolacije?
Sem Katarina, stara sem 16 let. Živim v Komendi. Večina ljudi jo pozna po kmetijskem sejmu, ki se dogaja dvakrat letno, jeseni in spomladi. Hodim v drugi letnik Gimnazije Kranj. Rada kolesarim, spodaj pa imaš tudi sliko, ko sem šla s kolesom do Kamniške Bistrice. Rada igram flavto, ki jo igram tudi v domači godbi, in kitaro, najraje od vsega pa pojem. Pojem tudi v dekliškem pevskem zboru naše gimnazije. Tukaj ti pošiljam link ene od pesmi, ki so jo dekleta pela pred nekaj leti: https://www.youtube.com/watch?v=4q157NUfgos. Upam, da ti bo ta glasba všeč.

Želim ti vse najboljše, sploh zdaj, ko je ves svet v karanteni, in upam, da ti bo to pismo polepšalo dneve, ki so pred nami. Prilepila sem ti še en posnetek, ki je bil posnet na reviji pevskih zborov letos v Cerkljah. Upam, da se bo lahko odprl … https://www.youtube.com/watch?v=BnMjqWvLlf8&list=PLJ8YXnu2YpNBJeRWhDfigBO7IjR8Zxmkj&index=2&t=0s.

Res upam, da ti ne težim preveč

nazaj na Novice