Gimnazija Kranj na mednarodnem debatnem turnirju Ljutomer

15. marec 2021 / Avtor: Živa Rozina in Lan Jošt Kozole iz 1. d

10 kranjskih gimnazijcev se je pomerilo s 750 debaterji z vsega sveta.

Gimnazija Kranj na mednarodnem debatnem turnirju Ljutomer

Med 5. in 10. marcem 2021 se je preko spleta odvijal pomemben srednješolski Mednarodni debatni turnir Ljutomer. Tekmovanja se je udeležilo več kot 140 ekip oziroma kar 750 debaterjev in debatnih sodnikov mentorjev z vsega sveta. Med njimi je bilo deset slovenskih srednjih šol, Gimnazijo Kranj pa je s ponosom zastopalo kar deset debaterk in debaterjev: Larisa Jakopič (2. b), Urša Ahčin (3. h), Lara Potočnik (3. č), Klara Majer Bukovnik (2. c), Lan Jošt Kozole (1. d), Larisa Grbić (1. e), Vesna Zarja Kožuh (2. c), Lara Erzar (2. c), Monika Sunesko (3. č) in Živa Rozina (1. d). Priprave na tekmovanje, ki so potekale v sodelovanju še z drugimi slovenskimi gimnazijami in sam turnir, so bili odlična priložnost za pridobivanje izkušenj, podiranje stereotipov in spoznavanje neverjetnih ljudi. Razpravljali smo o neštetih temah in prav zanimivo je bilo dobiti vpogled v to, kako različni so nazori naših sovrstnikov glede na to, s katerega dela sveta prihajajo, pa čeprav smo si na koncu vsi še kako podobni.

Ko so se po končanih debatah strasti malce umirile, smo o aktualnih temah največkrat začeli razpravljati čisto prijateljsko. Čutiti je bilo ogromno pozitivne energije in kljub utrujenosti se je na ekranih risalo veliko nasmejanih obrazov. Čeprav je tekmovanje letos potekalo na spletu, nas to ni prav nič omejevalo. Ravno obratno, morda je bilo za udeležbo še koristno, saj je spletni turnir omogočil, da so se v dogodek lahko vključile tudi ekipe iz daljnih dežel, kot so: Bangladeš, Pakistan, Filipini, Kitajska, Singapur, Hong Kong, Koreja, Finska, Gruzija, Mongolija, ZDA, Oman, Katar, Nizozemska in še in še. Nekaj, kar v tem času brez tehnologije zagotovo ne bi bilo mogoče.

Čeprav se je skozi kvalifikacije v naslednji krog prebila le slovenska ekipa z Gimnazije Bežigrad, smo se na turnirju vsi udeleženi zagotovo še kako zabavali in se ogromno naučili. V skupnem seštevku smo tako zasedli 56. in 65. mesto, najlepše pa je, da nas je za sodelovanje in nove prijateljske debate prosilo več ekip, s katerimi smo se spoznali na turnirju. Na koncu si torej po uspešnem timskem delu lahko čestitamo, se veselimo novih izzivov ter upamo, da se z novimi znanci kdaj na debatah srečamo tudi v živo, ne le preko spleta.

Za zaključek še nekaj najvidnejših uspehov dijakov Gimnazije Kranj:
Monika Sunesko (3. č):

  • 12. mesto med govorci, katerih angleščina ni materni jezik,
  • 15. mesto med novinci (dijaki, ki debatirajo manj kot leto dni),
  • 74. mesto v skupnem seštevku.

nazaj na Novice