Izjemen uspeh naših dijakinj na regijskem in državnem tekmovanju iz slovenskega jezika

03. april 2023 / Avtor: Meta Gašperlin iz 2. a

Štiri kranjske gimnazijke so se uvrstile na državno Cankarjevo tekmovanje

Izjemen uspeh naših dijakinj na regijskem in državnem tekmovanju iz slovenskega jezika

V torek, 29. 11. 2022, se je 59 dijakov Gimnazije Kranj udeležilo šolske ravni tekmovanja s področja slovenščine za Cankarjevo priznanje. Letos je potekalo pod krovno temo Rime srca, ritmi sveta. Dijaki 1. in 2. letnika so pisali eseje o pesniški zbirki Veronike Dintinjana V suhem doku, dijaki 3. in 4. letnika pa o pesniški zbirki Janeza Menarta Srednjeveške pridige in balade. Že na šolski ravni so dijaki izkazali odlično poznavanje in razumevanje obeh zbirk, saj se je kar 11 dijakov uvrstilo na regijsko raven tekmovanja. Poleg uvrščenih dijakinj so priznanje osvojile še Ana Poljanšek (1. b), Dora Stepanović (1. c), Eva Jere (1. f), Meta Mekina (2. d), Nejc Purgar (2. d), Ana Pikelj (2. e), Ana Mišov (2. f), Vida Kralj (3. a), Mia Čabraja (3. c), Irina Vehovec (3. f), Ambrož Medič (4. b), Tia Grbić (4. c) in Neža Kočevar (4. č).
Regijska raven je potekala v torek, 17. 1. 2023, na Osnovni šoli Matije Valjavca v Preddvoru. Udeležile so se je Nina Antolič (1. b), Rebeka Cankar (2. a), Meta Gašperlin (2. a), Melita Brvar (2. c), Neža Polajnar (2. f), Urša Merljak (3. č), Brina Mohar (3. h), Eva Tofant (3. h), Neja Prodan (4. b), Maša Jovanovič (4. d) in Izabela Letonja (4. h). Dijakinje 1. in 2. letnika so interpretirale isto pesniško zbirko kot na šolski ravni, medtem ko so dijakinje 3. in 4. letnika pisale eseje o romanu Ime rože italijanskega pisatelja Umberta Eca. Tokrat so se naše dijakinje še bolje odrezale in zopet napisale fenomenalne eseje, kar štiri dijakinje pa so se tudi uvrstile na zadnjo, državno raven tekmovanja; Meta Gašperlin (1. mesto), Nina Antolič (2. mesto), Melita Brvar in Rebeka Cankar (3. mesto). V kategoriji 1. in 2. letnika so naše dijakinje pometle s konkurenco, saj se je poleg njih na državno tekmovanje uvrstila le še ena tekmovalka iz gorenjske regije. Brina Mohar je uvrstitev na najvišjo raven žal zgrešila le za eno točko. Poleg uvrščenih dijakinj so priznanja dosegle še Brina Mohar (6. mesto), Izabela Letonja (7. mesto), Neja Prodan in Eva Tofant (10. mesto).
Državna raven letošnjega tekmovanja je po treh letih zopet potekala v živo, in sicer v soboto, 11. 3. 2023, na Osnovni šoli Spodnja Šiška. Uvrščene dijakinje so se še tretjič razpisale o pesniški zbirki V suhem doku. Z odlično napisanima in izvirnima esejema sta komisijo prepričali dijakinji iz 2. a. Meta Gašperlin je zasedla izvrstno 12. mesto in si prislužila zlato priznanje, Rebeka Cankar pa si je z 39. mestom pridobila srebrno priznanje. Tudi Nina Antolič in Melita Brvar sta se odlično izkazali.
Na vse tri ravni tekmovanja sta dijake pripravljali profesorici slovenščine Martina Lušina Basaj in Ana Žunič, ki sta s svojim znanjem usmerjali tekmovalce in jim tako zagotovili izjemne uvrstitve. Vsak torek sta si vzeli čas, da sta odgovarjali na vprašanja dijakov v povezavi z razpisanimi deli ter jih usmerjali pri interpretaciji posameznih pesmi. Za mentorstvo se profesoricama najlepše zahvaljujemo in upamo, da bosta tudi naslednje leto enako zavzeto pripravljali naše dijake na pisanje esejev. Vsem udeležencem tekmovanja ter njihovima mentoricama čestitamo za izjemen uspeh in jih želimo veliko veselja ob prebiranju in interpretiranju razpisane literature tudi naslednje leto.

nazaj na Novice