Javna razprava s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola

09. april 2024 / Avtor: Aida Feratović iz 2. a/Peter Zupan in Aida Feratović iz 2. a.

Kranjski gimnazijci so bili kritični do politike Evropske unije

Javna razprava s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola

EPAS Gimnazije Kranj je v ponedeljek, 25. 3. 2024, sodeloval na pomembni javni razpravi z Roberto Metsola, predsednico Evropskega parlamenta. Dogodek se je odvijal v Grand Hotelu Union v Ljubljani. Našo šolo so zastopali Aida Feratović iz 2. a, Aleks Glišović iz 2. c ter Luka Aleksov in Lovro Terseglav iz 1. g. Naša šola je izkoristila to priložnost, da svoje dijake postavi v središče evropske politične razprave. Roberta Metsola je dijakom predstavila vlogo in vpliv Evropskega parlamenta na izzive, s katerimi se trenutno sooča Evropska unija.
Javna razprava se je začela s pozdravom Roberte Metsola, ki mu je sledil protest iz občinstva za ustavitev genocida v Gazi in izvršitev sankcij proti Izraelu. Tako se je razprava s predsednico zelo hitro vnela in porodila so se mnoga vprašanja med občinstvom z vseh področij. Naši dijaki so se pripravili z raziskovanjem aktualnih tem, kot sta zeleni prehod in palestinsko vprašanje, ter tako oblikovali vprašanja in komentarje za razpravo. Prav tako se je na razpravi govorilo tudi o zelo omejeni pravici do splava na Malti, s katere prihaja tudi Roberta Metsola. Razprava je tekla tudi o vplivu zelenega prehoda na slovenske kmete in dvojnih standardih za države, ki se še vedno večinsko ukvarjajo s težko industrijo in posledično proizvedejo največ izpustov toplogrednih plinov. Na to temo je bila z naše strani predlagana uvedba modularnih jedrskih reaktorjev in predstavljene njihove prednosti, predvsem z okoljskega in finančnega vidika. Odgovor na to vprašanje ni bil prav podroben, smo pa izvedeli, da imamo podobno stališče kot Francija in da trenutno Evropska unija finančno pozornost posveča drugim namenom.
Naši dijaki so zastavili tudi malo izzivalnejša vprašanja o palestinskem konfliktu. Predlagali so minuto miru za več kot 30.000 palestinskih žrtev tega konflikta, kot je bilo to storjeno za 1.000 izraelskih žrtev s strani Evropske unije v Bruslju. S tem so pozvali predvsem k enakemu odnosu do žrtev obeh strani tega konflikta. Predsednica je na to vprašanje odgovorila dokaj defenzivno in z odgovorom, ki naših dijakov ni povsem zadovoljil. Sodelovanje Gimnazije Kranj na javni razpravi s predsednico Evropskega parlamenta je bil korak naprej k večji vključenosti mladih v evropsko politiko. Ta dogodek je bil izjemna priložnost za naše dijake, da se neposredno vključijo v dialog o ključnih evropskih vprašanjih in izrazijo svoja stališča o prihodnosti Evrope. Dogodek je prav tako okrepil zavedanje o pomenu mladinskega glasu v politiki in spodbudil dijake k nadaljnjemu sodelovanju v evropskih demokratičnih procesih.

nazaj na Novice