Kafka, Urška, Župančič, Veronika in *

04. junij 2020 / Avtor: Hana Bujanović Kokot iz 3. h

Uspehi ustvarjalcev Gimnazije Kranj v času karantene.

Kafka, Urška, Župančič, Veronika in *

Literarni ustvarjalci na Gimnaziji Kranj se vse od začetka šolskega leta pripravljamo na zaključni dogodek, ki je v zadnjih petih letih postal že tradicija – recital ob izdaji literarnega zbornika Gimnazije Kranj – kot mnoge pa je pandemija tudi nas pahnila v črno luknjo. A še zdaleč ni pomenila zaključka. Kot je namreč dejal Franz Kafka: »Za ustvarjanje je potrebna osamitev; ne tista, puščavniška, ta ne zadošča, marveč tista, ki jo čuti mrtvec.« In tako smo nevralgične točke zapolnili z navdihom, vstavljali smo vsak svojo črko, letošnji literarni zbornik Gimnazije Kranj 2020 pa je že zapolnil slovenistični kabinet, prežet z besedami in podobami dijakov ter tistim vonjem, ki se razpusti po tem, ko ga prvič odpreš. V zborniku so zbrana tudi nagrajena besedila Neje Jeraj Sedej, Lare Lukančič, Martine Potočnik, Hane Bujanović Kokot in Eve Ručigaj ter besedila, ki so bila objavljena v raznih literarnih revijah in zbornikih po Sloveniji. Do uradnega izida, ki bo letos izjemoma jeseni, pa smo ustvarjalci zbornika za vas pripravili kratke predstavitve vsebin zbornika Lu*čka, ki bodo vsak teden predstavljene na družbenih omrežjih Gimnazije Kranj.

Poleg pripravljanja zbornika pa smo med karanteno ustvarjali tudi nova besedila, sodelovali na novih natečajih in bliskali z modrimi očmi, zvezdam naproti. Jona Levar se je namreč s svojimi kratkimi zgodbami uvrstila med polfinaliste Festivala mlade literature Urška, ki ga organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in v sklopu festivala svoja dela brala na 25. slovenskih dnevih knjige. Hana Bujanović Kokot se je uvrstila med finaliste 30. Župančičeve frulice, ki ga organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj; zaključno prireditev lahko spremljate na dan smrti Otona Župančiča, v četrtek, 11. junija 2020, ob 19.00, ko bo na Youtubu premierno predvajan film o njegovem življenju, razglašeni pa bodo tudi najboljši osnovnošolski pesnik, najboljši srednješolski pesnik in najboljši deklamator.

Kmalu pa se začenja tudi spletno glasovanje na natečaju mala Veronika, na katerem nas letos zastopa Hana Bujanović Kokot s ciklom haikujev Umrem. Ob tej priložnosti vas tudi vabimo, da po objavljeni spletni povezavi glasujete. Na vas je, da ujamete *.

nazaj na Novice