Kaj je sprožil Sprožilec v knjižnici Gimnazije Kranj?

21. oktober 2019 / Avtor: Hana Bujanović Kokot iz 3. h / Fotografije: Jure Kovač iz 3. h

V šolski knjižnici je v petek, 19. oktobra 2019, potekal recital družbenokritične poezije, ki so ga mladi, odeti v črno, naslovili Sprožilec.

Kaj je sprožil Sprožilec v knjižnici Gimnazije Kranj?

Govorijo nam, da smo premladi za odgovornost, in ko se upremo, pokažemo željo po nošenju bremena, nas odslovijo, povejo, da so nas samo besede, in nas priklenejo na mesto. Govorijo nam, da nismo prebrali dovolj besedil, da bi pisali dobre pesmi, a prav besedila so tista, ki nas ukleščijo v že napisano, nam vzamejo glasove in zažgejo besede. Govorijo nam, da se slepimo, ne storimo ničesar, ne poslušamo nikogar, a tako smo bili učeni, ko nihče ni poslušal nas, ko so drugi le opazovali in si dejali, bodo že drugi poskrbeli zato. Mi si rečemo, da bomo drugačni. Pa četudi samo skozi besede, ki so nam na voljo, četudi samo skozi transparente in množice, ki ukrepajo, četudi samo skozi petje pesmi, ki so jih peli uporniki pred nami. Mi si rečemo, da se bomo spremenili, da bomo boljši, da bomo, ko sami spregledamo, tudi drugim odprli oči.

Ne slepite nas, ker mislite, da ne vidimo, kar vidite vi. Vidimo drugače. Ne zatirajte nas, ker ste vi živeli sanje drugih. Mi bomo dosegli vse. Ne dušite nas, ker svežega zraka ni dovolj za vas. Poskrbeli bomo, da lahko živimo mi in gozd. Ne utišajte nas. Glas je edino, kar imamo. Da povemo, kar mislimo, da kričimo, da se združimo, da uspemo.

Nas slišite? Nas čutite? Morda je čas, da poslušate.

nazaj na Novice