Kranjski gimnazijci v debatiranju iz leta v leto boljši

26. november 2023 / Avtor: Stela Drnovšek iz 1. f/Fotografije: Katarina Lovenjak, prof.

Dijaki Debatnega kluba Gimnazije Kranj na jesenskih turnirjih z vrhunskimi debaterji

Kranjski gimnazijci v debatiranju iz leta v leto boljši

V tem šolskem letu so dijaki Debatnega kluba Gimnazije Kranj našo šolo zastopali že na dveh mesečnih turnirjih. Na prvem, ki je potekal kar na Gimnaziji Kranj, se je med seboj pomerilo skoraj dvesto dijakov iz celotne Slovenije in bilo je enkratno. Nekatere trditve so bile znane vnaprej (npr. S kohezijsko politiko bi morali spodbujati uvedbo obvezne prakse v vse srednješolske programe, vključno s splošnimi gimnazijskimi programi.), z nekaterimi pa smo se seznanili šele na licu mesta. Bilo je zelo zabavno, vsekakor pa si organizatorji in kuharice, ki so skuhale  odlično kosilo, zaslužijo pohvalo. Zahvala gre tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Kranj, s pomočjo katerih je organizacija dogodka potekala kot po maslu.
Pretekli vikend se je debatnega turnirja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra udeležilo več kot 100 debaterjev in debaterk iz vse Slovenije. Tokrat so našo šolo zastopale 3 ekipe, od katerih je ekipa Od A do Ž (Aleks Glišović iz 2. c, Lara Livaković Kočevar iz 3. h in Žiga Eržen iz 3. e) pristala na odličnem 3. mestu. Lara je osvojila 2. mesto med govorci. Med novinci sta si Bine Godnič iz 3. e in Lovro Terseglav iz 1. č delila 12. mesto, Žiga pa se je zavihtel kar na 3. mesto. 
Ker so dijaki razpravljali o debatni trditvi Bojkotirati bi morali volitve v evropski parlament, so bili na turnir povabljeni tudi vsi slovenski poslanci iz Evropskega parlamenta. Vabilu sta se odzvala poslanca dr. Milan Brglez in Klemen Grošelj. Po pogovoru z debaterji sta si ogledala še finalno debato in pohvalila vse udeležence.

nazaj na Novice