Kranjski gimnazijci v okviru Erasmus+ projekta Yes-U!!! v Atenah

29. januar 2020 / Avtor: Ana Remic iz 3.h

Pet dijakov, Ajda Kajdiž, Karin Kristan, Laura Ana Oman, vse iz 3. č, Ana Remic iz 3. h in Matej Aleksov iz 3. a, se je na snežno soboto, 14. 12. 2019, skupaj s profesoricama Matejo Žepič in Vasilijo Tsigarido z letališča Brnik odpravilo v grško prestolnico Atene.

Kranjski gimnazijci v okviru Erasmus+ projekta Yes-U!!! v Atenah

Tam smo sodelovali na projektnem sestanku Erasmus+, imenovanega Yes-U!! Na letališču v Atenah so nas učenci iz Grčije že nestrpno pričakovali. Že takoj smo opazili, da so Grki zelo odprt narod, saj nas je vsak posebej pozdravil in objel. Med vožnjo z letališča smo poslušali glasbo, kar je sprostilo ozračje, precej zabaven je bil grški rap. Zanimivo je bilo, da so imeli po domovih že vse božično okrašeno, pa tudi nekatere druge navade so bile precej drugačne od naših. Kot na primer to, da doma ne nosijo copat, a so jih iz vljudnosti zaradi nas nosili. Obiskali smo restavracijo, kjer smo poizkusili tradicionalni souvlaki in spoznali še nekaj zgovornih prijateljev naših gostiteljev. Kasneje smo se odpravili še na bowling, na katerem smo se zabavali in še bolj povezali.

V nedeljo smo se z avtobusom iz Aten odpeljali na Olimp, kjer smo se najprej nastanili v hotelu. Vožnja z avtobusom je bila kar dolga, a smo si jo krajšali s pogovori. Po prihodu smo si privoščili kratek počitek, potem pa smo se odpravili na ogled Arhimedovega muzeja antične grške tehnologije. Tam smo uganke reševali s skupnimi močmi in preizkusili izume. Zvečer smo se družili ob zabavnih skupinskih igrah in ob nekaj osnovah grškega plesa. Naslednji dan smo se odpeljali na ogled muzeja in prostora, kjer so potekale prve olimpijske igre. Videli smo tudi prostor, na katerem vsake štiri leta prižgejo olimpijski ogenj. Ob koncu pa smo še odtekli šprint po stari antični progi in se sprostili ter uživali ob žarkih toplega sonca. Na svoje začasne domove smo se sicer vrnili kasneje, kot smo predvidevali, a kljub temu ni manjkalo dobrega vzdušja na avtobusu in ob prihodu.

V torek so nam naši gostitelji še pred začetkom programa razkazali šolo, potem pa smo še vse druge države s pomočjo prosojnic in videoposnetkov predstavile svoje. Nato smo imeli predavanje o podnebnih spremembah. Predstavili smo svoje logotipe, ki smo jih izdelali za ta projekt, in nekateri izmed njih so bili zares izvirni in z veliko simbolike. Kasneje smo logo, ki so ga naredili francoski učenci, izglasovali za uradni logotip projekta. Imeli smo delavnico grških tradicionalnih plesov, ki so v resnici precej zapleteni, a nas, »tujce«, je potolažilo to, da so se plesi zdeli težki tudi domačim dijakom. Veseli in zadovoljni, ker nam je eden izmed plesov le uspel, smo se odpravili domov. Ob tako toplem vremenu, večino časa je bilo okoli 19 °C smo se še potem, ko je bila že noč, podili za žogo na košarkarskem igrišču. V sredo nas je čakal nov dan v šoli, kjer smo predstavili zgodovino in potek demokracije v naših državah in šolskem sistemu. Potem smo si ogledali super odigrano in pripravljeno gledališko predstavo Antigona v angleščini, in sicer v izvedbi tamkajšnjih dijakov.

Na predzadnji dan smo se odpravili v središče glavnega mesta Atene, kjer smo si ogledali Akropolo, na kateri smo izkoristili prosti čas za skupinske fotografije, ostanke antičnega gledališča in muzej o najdbah in antični Grčiji povezani s to arhitekturno znamenitostjo. Kasneje smo dobili še nekaj prostega časa v mestu, kjer smo si spet privoščili najboljšo jed souvlaki in se sprehajali po mestu. Vrnili smo se "domov" in se še zadnje popoldne družili ob bowlingu. Tako je prišel tudi zadnji dan, ko se je bilo žal potrebno posloviti, po solzah in objemih smo odšli na letališče. Preko Beograda smo leteli nazaj v Slovenijo. Na Brnik smo prispeli okoli devete ure zvečer, kjer pa nas je pričakal močan dež, tako da smo se morali kar hitro spet privaditi na hladnejše podnebje. A to zagotovo ni niti malo pokvarilo naših nepozabnih spominov na ta, po mojem mnenju, najboljši decembrski teden! In mislim, da nas vseh pet, ki smo se vrnili, že komaj čakamo, ko bodo grški dijaki naslednje šolsko leto obiskali nas!

nazaj na Novice