Krst prvošolcev 2022 na Gimnaziji Kranj

22. september 2022

245 novincev zapriseglo zvestobo svoji gimnaziji. Zmaga najboljšega razreda je pripadla 1. b.

Krst prvošolcev 2022 na Gimnaziji Kranj

Prejšnji torek, 6. 9. 2022, je bil tradicionalni krst “fazanov”, ki so po opravljenem krstu tudi uradno postali prvošolci in širši del družine Gimnazije Kranj. Krst je potekal v sproščenem vzdušju, vreme je bilo sončno, a prijetno. Sam sem bil eden izmed voditeljev programa. Skupaj z ostali dijaki četrtega letnika, ki so sodelovali, torej sovoditeljico Piko in predstavniki razredov, ki so bili v komisiji. Izzivi, ki smo jih sestavili za predstavnike prvih letnikov, niso bili pretežki (za to bo poskrbela že gimnazija), so pa od predstavnikov prvih letnikov zahtevali kreativnost in hitro razmišljanje ter odločanje, kar jim bo pri nadaljnjem študiju še kako pomagalo.

Med opravljanjem izzivov smo, sicer nekoliko improvizirano, imeli tudi svojevrsten zabavni program za gledalce oz. nesodelujoče. Spodbujali smo prvošolce, da so v znak podpore navijali za svoje razrede. Predvajali smo ušesom prijazno glasbo, sam pa sem opravil tudi nekaj hitrih “intervjujev”.  Kot zanimivost, dijak iz 1. č je imel le besede hvale za svoj razred, medtem pa dijak 1. f ni vedel, kaj pomeni “provokacija”. Sami izzivi so bili trije. Prvi je od predstavnikov prvih letnikov terjal zapis čim večjega števila enačb na en sam “plonk” listek, saj pri testih vedno pride prav (če vas profesor ali profesorica ne zaloti, seveda). 1. g je pokazal izjemen talent za iznajdljivost, saj so v treh minutah uspeli napisati kar 16 pravilnih enačb, 1. e pa po drugi strani ni uspel zapisati niti ene pravilne enačbe, kar je tudi svojevrsten dosežek.

Sledil je drugi izziv, kjer so predstavniki prvih razredov morali sestaviti pesem, kjer so opisovali razloge za vpis na Gimnazijo Kranj. Tokrat je bil najuspešnejši prav 1. e, ki je žirijo najbolj prepričal. Zadnji izziv je bil športne narave, saj so prvošolci dobili nalogo, da preštejejo vse stopnice na Gimnaziji Kranj. Nihče ni odnesel zmage, saj nihče ne ve, koliko jih pravzaprav je. S tem smo hoteli prvošolcem pokazati, da je srednja šola včasih svojevrstna Sizifova skala, saj bodo včasih morali vložiti trud v nekaj, kar jim nič ne bo prineslo.

Zmagali so dijaki iz 1. b razreda, ki so bili najbolj konsistentni, saj so bili v obeh izzivih drugo-uvrščeni. Zadnje mesto je pripadlo 1. b, c, in d, ki so tradicionalno morali pospraviti prizorišče krsta. Kot dijaki četrtega letnika želimo prvim letnikom čim več sreče v izpolnjevanju šolskih obveznosti, pa tudi to, da bi se na gimnaziji imeli lepo, spoznali nove prijatelje in hobije, ter da bi se naučili, kaj pomeni “provokacija” in kako pravilno hoditi po stopnicah ter hodnikih.

 Avtor: Petar Petkovski iz 4. h

V torek, 6. 9. 2022, je na parkirišču pri Gimnaziji Kranj potekal že tradicionalni krst prvošolcev, ki so ga organizirali dijaki 4. letnikov, ki so, po en predstavnik iz vsakega razreda, sestavljali tudi žirijo. Vsak oddelek je izbral štiri predstavnike, ki so nato tekmovali v različnih dejavnostih.

Prva naloga je od nas zahtevala, da smo na listek papirja napisali čim več pravilnih matematičnih in fizikalnih formul, nato smo morali uporabiti kreativnost in napisati pesem na temo "zakaj sem se odločil vpisati na Gimnazijo Kranj", pri tretjem, zadnjem izzivu pa smo dobili nalogo, da v petih minutah preštejemo vse stopnice, ki vodijo v vsa nadstropja naše gimnazije, a ko smo zadihani in utrujeni od tekanja po stopnicah prišli nazaj, nam je žirija sporočila, da tudi sami ne vedo točnega števila stopnic, zato je zmagal razred, ki je bil po prvih dveh izzivih v vodstvu, to je bil 1. b s 14 točkami. Po razglasitvi zmagovalca je predstavnik iz vsakega razreda prišel in položil roko na knjigo, vsi ostali dijaki pa smo pokleknili in svečano prisegli Gimnaziji Kranj.

Avtorica: Julija Sever iz 1. b

nazaj na Novice