Krst prvošolcev Gimnazije Kranj

15. september 2021 / Avtor: Urša Poljanec, Meta Mencej iz 1. c in Martin Grašič iz 4. c

Kako so nam jo zagodli 4. letniki in kako najboljši fazani prihajajo iz 1. d.

Krst prvošolcev Gimnazije Kranj

V petek, 3. septembra 2021, je bil pred Gimnazijo Kranj krst prvošolcev. Pripravili so ga dijaki 4. letnikov, ki so naloge premišljeno sestavili. Vodili sta ga Nika Mencej iz 4. h in Tara Tofaj iz 4. č, ki sta skozi prireditev humoristično komentirali dejanja prvošolcev. V žiriji pa so bili predstavniki 4. letnikov. Vsak oddelek so zastopili 4 dijaki, spodbudno publiko pa so sestavljali ravnatelj mag. Aljoša Brlogar, nekateri profesorji in ostali dijaki 1. letnikov. Zaradi trenutne situacije si starši dogodka na žalost niso mogli ogledati.

4. letniki so nestrpno čakali, da jo zagodejo fazanom, ki so neučakano stali pred pričakujočo publiko. Pri prvi nalogi, kjer so predstavniki morali izdelati krono žirantu istega oddelka, so prvi letniki pokazali svoje ročne spretnosti in umetniško dušo. Žiranti pri ocenjevanju kron prav gotovo niso popuščali. Pri drugi nalogi so prvi letniki morali pokazati svoje sposobnosti v hitrem razmišljanju in pisanju esejev, saj so morali napisati interpretativni esej o boginji Senidi na glasbo Mišići. Večino predstavnikov je zgrabila panika, saj so skoraj vsi prvič slišali za interpretativni esej, morali pa so ga napisati v samo treh minutah. Eseje je 4. letnikom pomagala točkovati prof. Martina Lušina Basaj, ki je svojo točko razdelila med 1. c in 1. d. Najslabše rezultate pa so ob koncu drugega izziva imeli 1. a, 1. b in 1. f, ki so zato izpadli iz tekmovanja.

Za zadnji izziv pa je moral po en dijak vsakega oddelka pokazati, da je iz pravega testa in čim hitreje pojesti pomanjšano obliko Gimnazije Kranj – kremšnito. Dijaki, ki so tekmovali, niso potrebovali pribora, to pa je zabavalo publiko in žirijo. Da pa skozi naloge niso vsega dela opravili le predstavniki, so se z navijanjem izkazali tudi ostali dijaki 1. letnikov.

Ob koncu izzivov so za najvišje število točk dijaki 1. d dobili težko pričakovano nagrado presenečanja. Kot zmagovalci so prejeli vrečo bonbonov, da pa jih 4. letniki ne bi pustili razočaranih, so jih razveselili z dragocenim ključkom, ki naj bi imel vse pisne naloge profesorjev. Če pa so bili 4. letniki iskreni, morate vprašati 1. d. Nesrečna oddelka 1. a in 1. f sta morala poleg poraza sprejeti tudi kazen – čiščenje nereda po zaključku prireditve. Za konec pa so morali vsi dijaki 1. letnikov poklekniti in zapriseči. Tako smo postali pravi dijaki Gimnazije Kranj.

Po slavnostnem prihodu komisije, torej predsednikov vseh osmih zaključnih letnikov, sta voditeljici Tara Tofaj in Nika Mencej na prizorišče povabili po štiri prostovoljce iz vsakega izmed prvih letnikov, ki so se v treh izzivih skušali dokazati za najsposobnejše in za svoj razred osvojiti prvo mesto. Prvi izziv, ki so ga četrtošolci pripravili za fazane – izdelovanje krone za člane komisije iz omejene zaloge materiala – je pokazal, kateri so najspretnejši z rokami. V nadaljevanju so bili tekmovalci precej presenečeni nad nalogo, da v eni minuti spišejo interpretacij … pardon, interpretativni esej na balkanski hit Mišići. Nekateri so se kljub pritisku odlično izkazali, večina pa bo morala s prof. Lušino pisanje še malo povaditi. V zadnji bitki so se predstavniki prvošolcev pomerili v sposobnosti goltanja. Ob glasnem navijanju so se borili, kdo bo prvi pojedel kremšnito, sladico, ki že dolga leta simbolizira izgled naše prečudovite gimnazije. Točke so pokazale, da je prvo mesto osvojil 1. d. Razred bi se zagotovo strinjal s trditvijo, da je bila nagrada, ki so jo prejeli, vredna vsake kapljice znoja, ki so jo pretočili na zahtevnih preizkušnjah: poleg bonbonov jim je bil izročen dragocen USB-ključek, na katerem so zbrane vse obstoječe tajne informacije o šolanju na Gimnaziji Kranj, ki bodo zmagovalcem prišle še kako prav. Četrti letniki upamo, da nagrado cenijo in so z njo zadovoljni.

Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na tradicionalni zaključek krsta – na zaprisego. Z njo se je množica fazanov končno prelevila v prave kranjske gimnazijce. Z enim izmed novopečenih dijakov, Galom Jenčičem iz 1. c, smo v sredo, 8. 9. 2021, opravili kratek intervju. Povprašali smo ga o fazaniranju, njegovi odločitvi za kranjsko gimnazijo, o vzdušju na šoli in prvem vtisu, ki mu ga je pustila, ter o njegovih pričakovanjih. Gal je na krstu užival, zadovoljen je bil z organizacijo in vodenjem dogodka, najzabavnejši in najbolj napet se mu je zdel zadnji izziv. Ugajalo mu je, da so se v nalogah v imenu celotnega razreda preizkušali le štirje predstavniki, saj je sam raje zgolj gledalec. Mladi Jenčič je razočaran edino nad dejstvom, da njegov razred ni zmagal. Kot bi jo tudi veliko starejših dijakov, je Gal svojo odločitev za Gimnazijo Kranj začel pojasnjevati z razlogom, da ni vedel, kaj bi drugega izbral. Kar hitro pa se je spomnil še nekaj tehtnejših argumentov: želi si znanja, ustrezne pripravljenosti na maturo, dobre podlage za nadaljnje izobraževanje (trenutno se zanima za študij farmacije). Vse našteto od Gimnazije Kranj tudi pričakuje. Vzdušje na šoli, pravi, da je prijetno, tudi s profesorji je zaenkrat zadovoljen. Sicer je od enega izmed njih Jenčiču že v prvih dveh tednih uspelo prejeti kazen, ker ni sedel na svojem stolu – v zvezek je 250-krat moral napisati poučno poved. Profesorja zaradi varstva osebnih podatkov in našega izpraševanca ne bomo imenovali.

Upamo, da imajo z začetkom šolanja na kranjski gimnaziji tako kot Gal tudi ostali dijaki prvih letnikov pozitivno izkušnjo. Zdaj pa se naj po zabavnem fazaniranju in stresnem iskanju učilnic, ki ne obstajajo (po zaprisegi verjetno točno vedo, katere to so), fokusirajo na goro učenja, ki jih čaka v prvem letniku.

Srečno!

nazaj na Novice