Mahnili smo jo v Litvo

08. maj 2024 / Avtor: Neža Zupančič Logar, prof.

16 dijakinj tretjega letnika in profesorja Neža Zupančič Logar in Rok Rudež smo preživeli čudovit teden v Litvi.

Mahnili smo jo v Litvo

V Litvo smo odpotovali na izmenjavo, saj so nas dijaki in profesorji Marijampoles Suduvos Gimnazije v okviru programa Erasmus+ obiskali lani ravno v tem času. V Litvi smo bili od 15. do 20. aprila 2024.
Na njihovi šoli so nas že prvi dan izjemno gostoljubno sprejeli. Med tednom smo spoznavali litvanski šolski sistem in dijaški vsakdan, obiskali smo ure biologije, kemije, športne vzgoje, angleščine in ruščine. Dijaki so nam pripravili delavnice, kjer smo se naučili nekaj osnovnih uporabnih fraz v litvanskem jeziku, mi pa smo jim predstavili svojo državo, njene največje znamenitosti in znane osebnosti. Verjetno nam bo vsem najbolj ostal v spominu nastop njihove folklorne skupine, saj so nas naučili nekaj plesnih korakov in svojih tradicionalnih plesov. Z veseljem smo vsi skupaj zaplesali.
V mestu Marijampoles, ki smo si ga ogledali v popoldanskem sprehodu, smo obiskali STEAM-center, kjer so za nas pripravili dve zelo zanimivi delavnici. Poleg srednješolskega izobraževanja smo spoznavali tudi visokošolski sistem, saj smo obiskali Univerzo v Kaunasu, drugem največjem litvanskem mestu. Podrobneje so nam predstavili oddelek za arhitekturo, kemijo in biotehnologijo ter tudi čudovito ogromno knjižnico v študentskem kampusu. Sledil je ogled mesta in prosti čas za nakupe, kjer smo našli še spominke in dobrote za domov.
Brez obiska glavnega mesta seveda tudi ne gre, zato smo se odpravili v skoraj dve uri oddaljeno Vilno, ki nas je pričakala obsijana s soncem. Čeprav so nam gostitelji povedali, da v tem času v Litvi pogosto dežuje, smo imeli res neverjetno srečo, saj praktično ves teden nismo potrebovali dežnika. Čudovita Vilna nas s svojo prekrasno arhitekturo in okusno kulinariko ni razočarala. Teden v Litvi nam bo vsem ostal v lepem spominu. Poleg vseh aktivnosti, znamenitosti, ki smo jih obiskali, pa zagotovo največ štejejo nova poznanstva in prijateljstva, ki so se stkala med nami.

nazaj na Novice