Maister – domoljub, vojaški strateg, dijak kranjske gimnzije in pesnik

03. december 2019 / Avtor: Neža Kejžar iz 2. f / Fotografije: Sergej Stijović iz 2. č

Ob dnevu Rudolfa Maistra je potekala spominska slovesnost na Maistrovem trgu.

Maister – domoljub, vojaški strateg, dijak kranjske gimnzije in pesnik

V četrtek, 21. 11. 2019, se je ob 13.15 na Maistrovem trgu v Kranju odvijala spominska slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra. Pripravili smo jo Mestna občina Kranj, Društvo generala Rudolfa Maistra Kranj in Gimnazija Kranj, ki pod mentorstvom profesorjev Bernarde Lenaršič, Barbare Kušar in Erika Šmida pripravila kulturni program. 23. november je slovenski državni praznik, saj je na ta dan leta 1918 Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško varnostno stražo, prevzel vojaško oblast in dokončno utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. V slovenski zgodovini ta dan velja za enega najpomembnejših.

Maistra pa se ne spominjamo le zaradi vojaških zaslug, ampak ga lahko občudujemo tudi kot slikarskega samouka in pesnika. Gimnazijo je obiskoval v Kranju in že takrat začel kazati svojo nadarjenost. V četrtem letniku je ustanovil in urejal »Internos«, rokopisni dijaški list, globoka pesniška čustva pa je največkrat objavljal pod psevdonimom Vojanov. Izdal je tudi dve pesniški zbirki; Kitica mojih in Poezije. Slog je sicer bolj temeljil na realizmu, seveda pa se vidi, da je bil sodobnik Murna, Župančiča in Ketteja, saj so v pesmih pogosti prehodi v dekadenco. Kot izredni član Zadruge je bil povezan z ljubljansko četverico moderne.

Za začetek spominske slovesnosti smo prisluhnili Dekliškemu pevskemu zboru Gimnazije Kranj, ki je pod vodstvom prof. Erika Šmida izvedel pesem Ptičja svatba v priredbi Jožeta Leskovarja.Po polaganju venca – položila sta ga predstavnika Mestne občine Kranj in Društva generala Rudolfa Maistra Kranj – smo lahko prisluhnili še recitaciji Maistrove pesmi Ljubezen v izvedbi Sare Smajič, sledili pa sta recitaciji Jenkovih pesmi Naše gore in Sveti Prometej v izvedbi Larise Jakopič in Ane Kristanc. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pomočnik ravnatelja Gimnazije Kranj mag. Franc Rozman, ki je med drugim tudi član Društva generala Rudolfa Maistra. Za zaključek smo še enkrat prisluhnili čudovitim glasom Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, dekleta so nam zapela Sonce ljubo v priredbi Pavla Merkuja.

nazaj na Novice