Med sabo smo se spoznali in povezali

21. september 2020 / Avtor: Živa Mesec in Anja Demšar iz 3. h / Fotografije: Lea Ažbe iz 3. h

Celotna generacija mednarodne mature na IB-campu 2020 na Debelem rtiču.

Med sabo smo se spoznali in povezali

Dijaki mednarodne mature Gimnazije Kranj smo pretekli teden tri dni preživeli na Debelem rtiču, kjer smo izvedli tradicionalni IB-camp. Iz Kranja smo se odpravili v dopoldanskih urah in po prihodu na Debeli rtič najprej imeli kosilo, nato pa je sledilo športno popoldne. Preizkusili smo se v odbojki na mivki, košarki in badmintonu, obvezen pa je bil tudi skok v še vedno toplo morje. Pozno popoldne nam je knjižničarka Smiljana Bertoncelj predstavila harvardski sistem citiranja. Velik del mednarodne mature sestavljajo seminarske naloge, kjer informacije črpamo iz različnih knjig in znanstvenih člankov, zato je pravilno navajanje virov zelo pomembno. Sledila je večerja in po večerji ogled filma Good Will Hunting.

V četrtek zjutraj smo po zajtrku imeli prosto, nato nam je učitelj TOK (Theory of Knowledge) Tilen Avguštin natančneje predstavil predmet, s katerim smo se letos srečali prvič. Naša naloga je bila, da s pomočjo dijakov 4. h, ki so že izdelovali zaključne izdelke, sami sestavimo tako imenovani knowledge question in ga povežemo z dejansko življenjsko situacijo. Med opravljanjem te naloge smo se tudi dobro povezali in spoznali z izkušenejšimi dijaki 4. h, ki nam bodo v prihodnosti gotovo lahko še kdaj priskočili na pomoč. Takoj po kosilu smo imeli krajše predavanje o dogodku, imenovanem Kranj MUN, ki ga organizirajo dijaki mednarodne mature. Čas do večerje je bil namenjen odbojki, plavanju, branju, ležanju na plaži … Po večerji pa so nas dijaki 4. h razdelili v skupine in nam dodelili različne naloge. Med drugim smo morali izpovedati ljubezen enemu od profesorjev, sestaviti oltar v čast mednarodni maturi, napisati zahvalno pošto koordinatorici programa Nataši Kne in še veliko drugega. Vse narejeno smo morali dokumentirati, časa pa smo imeli samo eno uro. Nato je sledilo ocenjevanje naših izdelkov in razglasitev rezultatov. V petek po zajtrku je sledil še zadnji in najpomembnejši del tabora – krst tretješolcev. Dodeljene so nam bile tri naloge. Najprej smo morali s pomočjo svojih oblačil sestaviti besedo International Baccalaureate. Potem smo iz vseh nas 22 dijakov sestavili piramido, na vrhu katere je bil učbenik za TOK. Zadnja naloga pa je bila predvsem za zabavo, saj smo z zavezanimi očmi eden drugemu prelivali vodo v kozarčke. Krst smo zaključili z zaprisego in tako tudi uradno postali dijaki mednarodne mature Gimnazije Kranj. Sledilo je še kosilo in povratek v Kranj.

Tabor je bil več kot uspešen. Med sabo smo se spoznali in povezali, zraven pa uživali v lepem sončnem vremenu in topli morski vodi. Dobili smo veliko motivacije in energije, da se bomo trudili po najboljših močeh in ohranili visok nivo mednarodne mature na Gimnaziji Kranj.

nazaj na Novice