Na Gimnaziji Kranj ustvarili platonski občutek maturantskega plesa

25. maj 2020 / Avtor: Nataša Kne, prof.

Maturantski večer Gimnazije Kranj na internetu je nadomestil maturantski ples, tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj in ceremoniale povezane z njim.

Na Gimnaziji Kranj ustvarili platonski občutek maturantskega plesa

Gimnazija Kranj je v preteklosti že doživela čase, ko maturantskega sprevoda in ceremonialov, povezanih z njim, ni bilo, vendar so bili tokratni razlogi še pred nekaj meseci nepredstavljivi. Zaradi koronavirusa smo se maturanti in profesorji srečali na Maturantskem večeru Gimnazije Kranj v petek, 22. maja 2020, preko zaslonov. Tako smo platonsko med nami skrčili prostor in čas. Zbrane je nagovoril nekdanji kranjski gimnazijec Boštjan Gorenc – Pižama, ki je tudi vodil program, nas popeljal na parket preteklih maturantskih plesov in poiskal vsebinske vzporednice s časom, ki ga živimo, v slovenski literaturi. Bil je mnenja, da bodo na letošnjem eseju pri slovenščini maturanti Cankarja, ki je bil izbran, kot da bi vedeli, kaj nas čaka, doživljali spremenjenim okoliščinam primerno. Po starem gimnazijskem stopnišču je zadonela Gaudeamus igitur v izvedbi Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj pod taktirko profesorja Erika Šmida. Ravnatelj mag. Aljoša Brlogar je v nagovoru izpostavil, da smo dijake ves čas šolanja odvračali od zaslonov, zdaj pa so postali naša resničnost in obveznost. Generacijo si bomo tudi zato zapomnili za vedno.

Nagovor ravnatelja mag. Aljoše Brlogarja na Maturantskem večeru Gimnazije Kranj

»Drage maturantke, dragi maturantje! Pred dvetimi tedni si nihče od nas ni predstavljal, da bo eno zadnjih skupnih srečanj potekalo preko zaslonov. Vseskozi smo vas odvračali od njih, danes pa je to običajen način komunikacije s šolo. Ko sem pred časom razmišljal o govoru za vaš maturantski ples, sem si rekel: »Res bodo doživeli nekaj izjemnega. Na njihovem plesu bodo prisotni trije zadnji ravnatelji Gimnazije Kranj.« Hkrati sem iskal osnovo za govor, ki bi jo lahko uporabil za naslednje generacije. No, ničesar od tega ne morem uporabiti, a vseeno se je izkazalo, da ste generacija, ki si jo bomo zapomnili za vedno. Doživeli ste marsikaj: prenovo šole, menjavo vodstva, odpoved mednarodne mature, pouk na daljavo, ogromno ukrepov, mogoče tudi pretiranih. Verjetno ni naključje, da je letošnja tema eseja na maturi Cankar z vso svojo družbeno kritičnostjo. Iz drame Hlapci, v kateri so v ospredju učitelji, med njim še posebej Jerman, si je vredno zapomniti njegovo misel: »Vi, ki imate v srcu mladost in v pesti moč, vi glejte! Ob vaših plečih bo slonelo življenje …« Verjamem, da so vas profesorji tako v šoli kot na daljavo dobro pripravili na maturo, ki je rezultat dela vseh 4 let. Vsi izzivi zadnjih dveh mesecev vas bodo še bolj okrepili za uspešno študentsko in življenjsko poti. Dovolite si biti zmagovalci tega obdobja, dopustite si biti uporniški, kritični. Želim vam dobro opravljeno maturo. Mi zaupamo vam, vi pa zaupajte vase.«

Svojo generacijo je nagovoril tudi predsednik dijaške skupnosti Erazem Pivk, ki je poudaril, da epidemija COVID19 ni najpomembnejše, kar se jim je zgodilo v 4 letih šolanja. Za Erazma je matura sicer že končana, saj je na programu mednarodne mature matura odpadla.

Nagovor predsednika dijaške skupnosti Erazma Pivka na Maturantskem večeru Gimnazije Kranj

Spoštovani sošolci, cenjeni profesorji in ostali delavci šole, dragi prijatelji, septembra 2016 se je začelo novo poglavje našega življenja. Začelo se je z vsemi tradicijami naše šole, kot sta fazaniranje in prisega, ki smo jo vsi izrekli tisti četrtek. Zdi se mi, da smo vse elemente naše prisege podrobno spoštovati, vse od izvirnih izgovorov, spoštovanja starejših letnikov in vsaj po svojih najboljših močeh tudi akademski aspekt. To obdobje pa se, kot se vsi najboljši slej ko prej, približuje koncu. Na žalost smo res posebna generacija, saj smo postavili ne samo nove standarde za naslednje, vendar smo očitno ena redkih, pri kateri izvedba tradicij ne bo mogoča. Kljub temu pa nas pandemija koronavirusa ne definira in ni edini dejavnik našega obdobja. Ključni so vsi spomini, ki smo jih nabrali med svojim izobraževanjem na tej ustanovi. Sam sem ponosen, da sem z vami preživel štiri leta, in upam, da se vezi, ki so nastale v času šolanja, ne bodo prehitro pozabile. Ne bom preveč dolgovezil, ker vem, da prav vsi spomini govorijo zase in govorijo veliko glasneje, kot bi sam kadar koli lahko. Upam, da se naše poti čim večkrat srečajo in da bomo imeli čim prej priložnost primernega slovesa.

Maturanti so pripravili krajše predstavitve in se tako poslovili od svoje šole in profesorjev. Razredniki so se poslovili od svojih razredov in maturantom zaželeli vse dobro v življenju. Namesto da bi zaplesali četvorko na Zlatem polju in se zavrteli na plesišču, smo vrteli spomine in doživljali pretekle in sedanje čase. Profesorji z ravnateljem smo vrstico za vrstico posneli verižno sporočilo in ga predvajali dijakom.

Sporočilo profesorjev maturantom Gimnazije Kranj

Drage maturantke, dragi maturanti!

Sprva je kazalo, da boste prva generacija po dolgih letih, ki v slovo ne bo slišala ponarodelega rekla nekdanjega ravnatelja, mag. Francija Rozmana, ki ga je izrekel na mnogih maturantskih plesih: Ničesar storiti le na pol, to je način plemenitega duha.

Potem je v zadnjih dveh mesecih grozilo, da boste prva generacija naše gimnazije, ki v slovo ne bo slišala ničesar. Toda tako ni moglo in ne more biti. Kajti vaša, pravzaprav naša skupna štiri leta na Gimnaziji Kranj niso in ne morejo biti – nič. Vse prej kot to.

Vsako leto, ko opazujemo predstavitvene filme razredov na maturantskem plesu in sprevod po šoli, ko se čudimo dijaški domišljiji ob domiselnih osmrtnicah, se zavemo, da v svojem času na naši šoli živite polno gimnazijsko življenje. Da se družite v šoli in zunaj nje. Da raziskujete in odkrivate. Da potujete v svet in ga tudi vidite. Da se včasih dolgočasite. Da marsikaj opazite in si tudi marsikaj upate povedati. Da razumete in znate.

Zadnja dva meseca sta bila za vas že nekakšen zrelostni izpit, morda celo bolj kot sama matura. Morali ste drugače organizirati svoj vsakdan, se navajati na nove načine učenja in na nova orodja, iznajti drugačne oblike druženja in sodelovanja in se sami disciplinirati. Ta vaša zrelost bo v prihodnjih dneh prav toliko na preizkusu kot vaše šolsko znanje. Mi verjamemo, da zmorete. Prepričani smo, da se bomo julija lahko z vami veselili vašega uspeha, na kakršni koli razdalji že bomo. In verjamemo, da boste tudi naprej živeli polno življenje in da boste uspešni, saj ste vendar naši gimnazijci.

Naj vas nič ne ustavi.

Prihodnje leto pa bo spet vse po starem. Kranj je edino mesto v Sloveniji, ki še pripravlja tradicionalni maturantski sprevod, naša šola je nosilka te tradicije. Gimnaziji Kranj se bodo prihodnje leto na maturantskem sprevodu spet pridružile vse srednje šole iz Kranja in Strahinja, na skupni četvorki pa še maturanti iz Radovljice in z Jesenic. Spet bosta zadoneli Venerabilis barba capucinorum (O, častitljiva brada kapucinova) in Gaudeamus igitur, spet bomo brali osmrtnice, plesali Jenkovo četvorko in odšli za maturantskim sprevodom do Prešernovega kipa. Na čelu sprevoda bo šla krsta (bandera, boben, ključ, globus in sova). Po sprevodu bodo dijaki krsto odložili na gimnazijskem vrtu. Predsedniki četrtih letnikov bodo z baklami krsto zažgali. Simbolno slovo od četrtega letnika bo tako opravljeno. Za letos pa velja, da generacija 2020 šolanje na Gimnaziji Kranj zaključuje s ponosom na tradicijo šole v srcu.

nazaj na Novice