Na poti iskanja življenjskega smisla skozi psihologijo

29. januar 2024 / Avtor: Meta Gašperlin in  Lara Livaković Kočevar iz 3. h ter Brina Mohor iz 4. h/Fotografije: Luka Bavdaž in Mak Detela

Kranjski gimnazijci pripravili vsakoletni dan za mentalno zdravje Dan ZaMe

Na poti iskanja življenjskega smisla skozi psihologijo

Naša generacija dijakov se spopada s težavami z duševnim zdravjem bolj kot katera koli druga generacija doslej. Mnogi med nami se vsaj enkrat v svojih gimnazijskih letih soočijo z znaki depresije, anksioznosti, OKM, izgorelosti, motnjami hranjenja … Poleg težav, s katerimi se soočamo v zasebnem življenju, se je izkazalo, da je tudi šola velik stresor. Želja po tem, da bi pomagali svojim sovrstnikom, je navdihnila projekt Dan ZaMe, ki se je letos odvijal v sredo, 17. januarja 2024. Z njim dijake poučimo o pomembnih temah s področja duševnega zdravja. Da pa ta dan ne bi bil preveč podoben pouku, izvajamo tudi raznovrstne delavnice. Dijakom najljubši del je ponavadi to, da na ta dan nimamo testov. Dan ZaMe je postal tradicionalni dogodek naše šole, saj smo ga letos izvedli že četrto leto.
Predavanja so pripravili številni gostje, strokovnjaki s področja duševnega zdravja. Dr. Aleksander Zadel (spec. klin. psih.) je izvedel predavanje na temo medvrstniškega nasilja, dr. Nenad Čuš Babič je predstavil povezavo spleta in psihologije na predavanju o navideznih odnosih. Matic Munc je govoril o izzivu iskanja smisla v življenju, Tilen Hočevar iz Logouta je opozoril na nevarnosti spletnega nasilja med mladimi. Za konec je Kaja Strniša iz Brst psihologije predstavila različne duševne motnje in strategije spoprijemanja z njimi. Delavnice so pripravili in izvajali tudi profesorji Gimnazije Kranj, študentje psihiatrije iz društva V odsevu, študentje psihologije (Mind the mind), društvo Ozara in Tanja Podlipnik (mag. zdr. nege) ter Hana Weis (mag. psih.) iz Centra za krepitev zdravja Kranj. Poseben program za spoprijemanje z anksioznostjo pa je predstavil dr. Peter Janjušević (spec. klin. psih.). Še naprej se bomo trudili za ozaveščanje dijakov in širše skupnosti o pomenu duševnega zdravja z željo, da skrb za duševno zdravje postane del vsakdana.

Brina Mohar iz 4. h o delavnici Iskanje smisla v življenju
Ena izmed delavnic je bila tudi Iskanje smisla v življenju: psihološko-literarna delavnica na temo duševnega zdravja, ki jo je vodila prof. slovenščine Martina Lušina Basaj. Na delavnici smo dijaki najprej veliko izvedeli o različnih tipih motivacije, zastavljanju in doseganju ciljev ter iskanju svojega lastnega življenjskega smisla, potem pa smo skozi vaje, kot so načrtovanje doseganja zastavljenega kratkoročnega cilja in izdelovanje seznama življenjskih (dolgoročnih) ciljev, pridobljeno znanje preizkusili še v praksi. Na delavnici sem kot ljubiteljica tako literature oz. pisnega ustvarjanja in izražanja kot psihologije zelo uživala. Aktivnosti so ponudile ogromno možnosti za introspekcijo in razmišljanje o lastnih ciljih, česar drugače v (pre)hitrem življenjskem tempu ne počnemo pogosto. Delavnica je bila ne le zelo poučna, pač pa tudi sproščujoča, saj je na njej vladalo sončno in toplo vzdušje, v katerem ni bilo težko odkrivati delov sebe, ki običajno ostajajo skriti.

nazaj na Novice